StoryEditor

Dilema malých podnikov

18.12.2013, 23:00

Boj proti daňovým únikom sa sústredil na snahu zlikvidovať sivú ekonomiku, ktorá každoročne stojí vládu miliardy eur. Dnes tu máme nové predpisy obmedzujúce hotovostné transakcie a čakajú nás nové daňové licencie požadujúce platbu minimálnej dane. I keď každá takáto iniciatíva ovplyvní tých, čo podnikajú v sivej ekonomike, pre tých, čo dodržiavajú zákony, bude predstavovať ďalšiu záťaž. Môže sa zdať, že ide o jednoduchý výber medzi podporou sivej ekonomiky alebo dodržiavaním zákonov – avšak v skutočnosti si mnohí majitelia malých podnikov myslia, že podnikanie v intenciách zákona jednoducho nie je realistickou alternatívou. Pozrime sa na to, ako funguje sivá ekonomika v prípade, keď malý podnik predáva výrobky spotrebiteľom.

Ak mi zákazník zaplatí v hotovosti, ponúknem mu zľavu. Tieto peniaze použijem na vyplatenie zamestnancov. V tomto prípade je zákazník spokojný, že dostal zľavu, a zamestnanec je spokojný, pretože nemusí platiť 19-percentnú daň z príjmov a odvod 13,4 percenta do Sociálnej poisťovne. Majiteľ podniku je spokojný, lebo neplatí 20 percent DPH z predaja, neplatí 23-percentnú daň z príjmov a ani 35,2-precentnú daň zo miezd do Sociálnej poisťovne. Vzniká tak kruh, kde každá strana ušetrí peniaze vďaka obehu nezdanených peňazí.

Netvrdím, že hotovostné platby ako také sú zlé. Ich problémom je, že nie sú zachytené v účtovníctve. Pravda je taká, že mnohé malé podniky by jednoducho zanikli, ak by postupovali podľa aktuálneho znenia zákona. Ich mzdové náklady by sa zvýšili o 35,2 percenta a ich výrobky a služby by boli pre jednotlivých spotrebiteľov drahšie o 20-percentnú DPH. V prípade, že vaši konkurenti využívajú hotovostné platby, jednoducho im nebudete schopní konkurovať.

Biť malé podniky bičom bude mať len malý účinok. Ak chceme nájsť riešenie, musíme v prvom rade prijať existujúce fakty a nesmieme ich vnímať len čierno alebo bielo. Cieľom je doviesť väčšinu podnikov k tomu, aby dodržiavali zákony. Na to však bude treba uplatniť holistický prístup využívajúci „cukor a bič“. Len zmenou jedného či dvoch zákonov sa tento cieľ nedosiahne.

Odradiť podniky od zneužívania hotovostnej ekonomiky a zvýšiť zamestnanosť je možné reformou sociálneho systému a znížením sadzieb daní a odvodov. Amnestia minulých zlyhaní by znamenala priznať si, že systém nefungoval správne. Aby boli podniky motivované dodržiavať zákon, je potrebné zaviesť nové, prísnejšie sankcie za jeho nedodržiavanie spolu s komplexnou informačnou kampaňou.

Na druhej strane, potrebujeme tiež kvalitnejšie pripravených kontrolórov z rôznych štátnych inštitúcií zodpovedných za daňové, pracovnoprávne a sociálne záležitosti, ktorí musia byť prísne monitorovaní, a pripraviť tvrdšie sankcie pre tých, ktorí ignorujú zákony.

 

01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 13:11