StoryEditor

Kiska preskočí Gašparovičovu latku

11.06.2014, 00:00
Dnes píše

Budúci týždeň, po dlhých desiatich rokoch, budeme mať nového prezidenta. Ako vie prezident pomôcť podnikateľskému prostrediu na Slovensku? Áno, viem, že máme systém parlamentnej demokracie, a preto výkon funkcie prezidenta je jasne limitovaný a ohraničený oproti vláde a parlamentu. Ale keďže sme si už „vmysleli“ inštitút prezidenta, tak je takáto otázka legitímna a zmysluplná.

Podnikanie je činnosť, ktorá vytvára zásadné ekonomické hodnoty pre štát a ľudí v ňom žijúcich. Štát následne určuje pravidlá a spôsob, ako sa tieto hodnoty prerozdeľujú v spoločnosti. A aj preto považujem podnikanie za základnú súčasť moderného fungujúceho štátu.

Keď sa pozriem späť na desaťročné prezidentovanie Ivana Gašparoviča, neviem si spomenúť na nič pozitívne, čo by urobil na podporu a pomoc podnikaniu. Ale možno bol len taký zaneprázdnený štátnickými povinnosťami, že mu jednoducho neostal čas ani energia na každoročné predloženie Správy o stave republiky v parlamente. Alebo ani nemal záujem a potrebu.

Kde sú príležitosti pre nového prezidenta? Jedna veľká príležitosť a povinnosť je zmena morálneho a spoločenského chápania statusu podnikania a podnikateľa na Slovensku.

Stretávam mnohých mladých a veľmi talentovaných ľudí, ktorí sa automaticky chcú vybrať podnikateľskou cestou štátnych zákaziek a výhodných eurofondov a ani neuvažujú, ako vymyslieť biznis s hodnotou pre zákazníka. A druhá skupina sníva o tom, ako odísť zo Slovenska. Je jasné, že pri oboch cestách strácame veľmi veľa potenciálnej ekonomickej hodnoty.

A väčšina spoločnosti stále paradoxne akceptuje podnikanie so štátom a pritom je hyperkritická, podozrievavá a závistlivá voči malým podnikateľom. Druha oblasť je pomoc pri zlepšení vnímania Slovenska celosvetovou podnikateľskou verejnosťou. K tomu patrí nielen otváranie dverí k novým trhom, ale aj zvládnutie a vyslanie jasného signálu k situáciám, ako sú dnes napríklad Ukrajina a Čína. Treťou oblasťou sú zákony produkované exekutívnou štátnou mocou vládou a schvaľované parlamentom. Tu môže nový prezident silne použiť svoju vysokú ekonomickú a podnikateľskú gramotnosť a pomôcť Slovensku zastaviť prepad kvality podnikateľského prostredia.

Sám som veľmi zvedavý, ako sa tejto agendy zmocní nový prezident. Teoreticky má všetky predpoklady na dramatickú zmenu oproti posledným desiatim rokom. Je smutné, že latka ostala postavená tak nízko, že preskočiť ju nemôže byt žiaden problém. Tak už bude len na Kiskovi, ako vysoko ju posunie a potom aj odovzdá ďalej.

autor je riaditeľom spoločnosti Exisport

01 - Modified: 2006-06-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Polovica spoločností ešte stále nemá zavedený systém talent manažmentu
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 19:11