StoryEditor

Zamestnanosť bez Rómov nerozhýbeme

26.03.2014, 23:01

V decembri minulého roka sme na úradoch práce mali registrovaných takmer štyristotisíc ľudí, z toho takmer 75-tisíc dlhšie, ako štyri roky. Tieto čísla sa zásadne nelíšili od čísel zo štatistického zisťovania. Navyše vieme, že v decembri bolo od sociálnych dávok závislých vyše tristopäťdesiattisíc ľudí, ktorí tvorili asi stoosemdesiattisíc domácností. Na čele takmer troch štvrtín týchto domácností stála osoba registrovaná na úrade práce. Dôležitou otázkou pre budúci vývoj nášho hospodárstva je, aký veľký je problém nezamestnanosti.

Nezamestnaný je podľa definície ten, kto nepracuje a prácu si aktívne hľadá. Hospodárskym záujmom štátu je, aby si čím viac ľudí prácu hľadalo a aby ju čím viac ľudí aj našlo. Ak by sme napríklad chceli dosiahnuť rakúsku mieru zamestnanosti, tak by u nás malo pracovať o dobrých tristopäťdesiattisíc ľudí viac.

K tomu pridajme rakúsku nízku mieru nezamestnanosti a máme stotridsaťtisíc ľudí ako zálohu na úradoch práce. Spolu sa teda bavíme nie o tých štyristotisíc ľuďoch, ktorí sú dnes nezamestnaní, ale o viac ako pol milióne ľudí, z ktorých by na úradoch práce mala byť len malá časť. Problém je teda o štvrtinu väčší, než si zvyčajne myslíme, pričom rozdiel tvoria ľudia, ktorí sú od hľadania práce odradení.

Pre investorov aj rozumnú politiku trhu práce je dôležité vedieť, kto je nezamestnaný – aké má vzdelanie a pracovné skúsenosti, vek, ako dlho je bez práce a kde býva. Z korelácií medzi podielom Rómov v obciach a rôznych údajoch o registrovaných nezamestnaných a sociálnych dávkach vyplýva, že veľký počet odradených je práve medzi Rómami. Zvýšiť mieru zamestnanosti a udržateľný hospodársky rast tak nebude možné bez zapojenia Rómov, a to vo väčšej miere, ako napovedajú základné štatistiky.

Jednoduchá kalkulácia: predpokladajme (na základe dostupných odhadov), že zo štyristotisíc Rómov je v aktívnom veku šesťdesiat percent a z nich legálne pracuje pätnásť percent. Ak by sme chceli dosiahnuť rakúsku mieru zamestnanosti, potom by sme potrebovali dostať do legálnej práce takmer stoštyridsaťtisíc Rómov. Koľkí z nich sú dnes evidovaní na úradoch práce? Mnohí, ale nie všetci. Už polovica však znamená vyšší počet uchádzačov o devätnásť percent. Či už kvôli štatistikám, alebo prosperite, je načase začať s Rómami niečo robiť.

Anton Marcinčin, ekonóm

01 - Modified: 2006-03-15 15:15:00 - Feat.: 0 - Title: Schumacher asi predĺži kariéru vo Ferrari
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie? 02 - Modified: 2024-04-12 07:53:42 - Feat.: - Title: Zamestnanosť vo februári vzrástla v šiestich sledovaných odvetviach 03 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 04 - Modified: 2024-04-11 22:14:13 - Feat.: - Title: Ficov 30-percentný rez na ministerstvách by bol zásadným úsporným opatrením, analytik to však vníma skepticky 05 - Modified: 2024-04-09 15:30:00 - Feat.: - Title: Prečo sa Dankovi Ficovo plašenie páčiť nemusí
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 02:45