StoryEditor

Dôkazy sa obracajú aj proti Ukrajine

24.07.2014, 00:00
Diskusia v hn

Vo štvrtok 17. júla zostrelili nad východnou Ukrajinou malajzijské lietadlo s 298 osobami na palube. Nikto katastrofu neprežil. Každý návrat ku zločinnej smrti toľkých ľudí by sa mal začať zamyslením sa nad ich osudom a hneď potom hľadaním vinníka. Hľadanie vinníka sa začalo označovaním za páchateľov východoukrajinských povstalcov a Ruska. Tón udal ukrajinský prezident Petro Porošenko. Spojené štáty a v ich vleku Európska únia začali rokovať o ďalšom kole sankcií proti Rusku. Americký prezident Barack Obama obvinil zo zostrelenia aj Rusko a povedal, že USA majú na to dôkaz v podobe kozmických snímok. Zatiaľ žiadne neukázal.

Rusko aj povstalci obvinenie odmietli. Napriek tomu podozrenie padalo na povstalcov, a tým nepriamo aj na Rusko. Veď povstalci sa chválili zostrelením viacerých ukrajinských vojenských lietadiel. Mohli omylom zostreliť aj civilné. Čas išiel a každý deň pribúdajú tvrdenia – či dôkazy – z jednej aj z druhej strany. Urobme momentálny medzisúčet dôkazov.

Vojna propagandistov

Ako typ rakety sa najviac spomína raketový komplex Buk ešte zo sovietskych čias. Má ho Rusko aj Ukrajina a povstalci sa pochválili na sociálnych sieťach, že ho získali po obsadení ukrajinských vojenských základní aj oni. V pondelok predložilo ruské ministerstvo obrany družicové snímky oblasti okolo mesta Doneck, kde spadlo malajzijské lietadlo. Sú na nich tri ukrajinské batérie Buk. Snímky zachytávajú aj krajinu okolo, čiže umiestnenie batérií sa nedá sfalšovať. Zo snímok je jednoznačné, že ukrajinské rakety boli technicky schopné zostreliť lietadlo.

Načo boli protilietadlové systémy Buk pri území povstalcov, keď je známe, že povstalci nemajú letectvo? Ukrajinský prezident tvrdil, že v dobe pádu malajzijského lietadla nebolo vo vzduchu žiadne ukrajinské vojenské lietadlo. Ruský generál predložil záznam ruského radaru, že v dobe pádu Boeingu bolo vo vzduchu v jeho blízkosti na vzdialenosť 3 – 5 km ukrajinské vojenské lietadlo, pravdepodobne typu SU-25. Toto lietadlo je schopné na krátky čas vyletieť až do výšky 10 kilometrov – ako letelo malajzijské lietadlo. Tvrdenie ukrajinského prezidenta bolo vyvrátené. O blízkosti vojenského lietadla pri zostrelenom lietadle uverejnil správu na Twitteri letový dispečer Carlos 20. júla. Záznam sa čoskoro z Twitteru „stratil“.

Falošné manévre

Ukrajina zverejnila údajný spätný vývoz Buku z povstaleckého územia do Ruska. Mala smolu, že na fotografii je vidieť, že transportér s Bukom ide cez mesto Krasnoarmejsk, ktoré je už od 11. mája v rukách ukrajinskej armády. Ukrajina ďalej uverejnila odpočutý záznam rádiového hovoru povstalca o zostrelení vojenského AN-24, ktorý sa nakoniec ukázal ako malajzijské lietadlo. Rusi aj povstalci spochybňujú autenticitu hovoru. Presnejšie, časť o zostrelení AN-24 je pravá (v ten deň povstalci zostrelili AN-24), časť o zostrelení Boeingu „dorobená“. Vidieť to na vlnovom znázornení hovoru.

Malajzijský Boeing zmenil výšku letu

Boeing krátko pred zostrelením zmenil smer aj výšku letu. Tak sa dostal do zóny zostrelu. Naviedol ho tam ukrajinský letový dispečer? Kedy Ukrajina zverejní komunikáciu medzi lietadlom a kontrolnou vežou? V dobe zostrelu lietadla letela nad oblasťou americká pozorovacia družica. Kedy zverejnia USA jej snímky? Americký novinár Robert Perry už napísal na internete, že USA majú snímky, ktoré dokazujú, že lietadlo zostrelila Ukrajina.

Vierohodnosť dôkazov sa začína obracať v prospech Ruska.

01 - Modified: 2006-08-17 08:29:00 - Feat.: 0 - Title: Minister obrany nariadil prešetrenie ofenzívy v Libanone
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 02:48