StoryEditor

Ivan Mikloš: Ešte nie sme na dne, no tiger už chradne

29.11.2015, 23:00

Pred desiatimi rokmi, počas druhej Dzurindovej vlády, bolo Slovensko Svetovou bankou vyhlásené za najreformnejšiu krajinu na svete a začalo sa o nás hovoriť ako o tatranskom tigrovi. Väčšinu času odvtedy vládne Robert Fico. Ako sa darilo tigrovi?

Dnešný stav by sa dal stručne definovať tak, ako je nazvaný tento príspevok – ešte nie sme na dne, no tiger už chradne. Nemám v úmysle opisovať, čo všetko robí Fico zle, to sú veci pomerne dobre známe a veľakrát opísané. Fico je jednoducho nezodpovedný populista, ktorý kvôli vlastnému prospechu ničí úspešnú budúcnosť Slovenska a jeho obyvateľov.

Pomalá, ale systematická demontáž toho, na čom stál náš ekonomický úspech, je realitou, čo však zaráža najviac, je správanie opozície. Nielenže nekričí a neprotestuje, ona sa na tom podieľa.

Vlaky zadarmo a iné ekonomické perverzity, ktoré chce časť opozície zachovať, súťaž s Ficom o to, kto viac zníži DPH na potraviny, a najnovšie aj zákon o športe. Samotný zákon má aj pozitívne stránky, najmä vnáša do financovania športu viac transparentnosti a jasných pravidiel. Zásadným problémom zákona je však to, že významným zdrojom financovania športu sa stanú odpočítateľné položky pri dani z príjmu fyzických a právnických osôb. Okrem toho sa znižuje DPH na vstupné na športové podujatia a na používanie športových zariadení a štát bude platiteľom poistného za športovca a športového odborníka (zamestnanca aj SZČO).

V čom je problém? Jednou z najdôležitejších zásad daňovej reformy bolo, že ak chce štát podporovať akúkoľvek oblasť, mal by to robiť na výdavkovej strane rozpočtu, a nie na príjmovej strane deformovaním daňového systému. Naša reforma bola úspešná najmä preto, že rovná daň umožnila zrušenie väčšiny výnimiek, špeciálnych sadzieb, ale aj odpočítateľných položiek. Po zrušení rovnej dane a zavedení znížených sadzieb DPH na potraviny je toto ďalší negatívny zásah do daňového systému. Ide totiž o precedens. Ak je to možné pre šport a športovcov, tak prečo potom nie napríklad pre kultúru a umelcov?

Štvrtkové hlasovanie o zákone o športe znovu ukázalo, ako ľahko podlieha opozícia zvodom populizmu. Najskôr súťaž so Smerom o to, ako čo najviac rozšíriť pôsobnosť tohto zákona, a potom jeho odhlasovanie spolu so Smerom. Zdržali sa len traja opoziční poslanci, všetci ostatní boli za. Vrátane všetkých poslancov strany SaS, ktorej predseda patril v minulosti k veľkým prívržencom neutrálneho daňového systému a opakovane navrhoval v zákone ďalej znižovať počet odpočítateľných položiek a výnimiek.

Populizmus nemá konca, z tigra vypĺznutá ovca.

01 - Modified: 2007-11-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svetové dedičstvo... alebo dominanta na rozhraní storočí
01 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 02 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 03 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 04 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 09:36