StoryEditor

Ohrozený druh – domáci výrobca

10.04.2015, 00:00
Dnes píše Oszkár Világi

Nie je to tak dávno, keď Slovensko zažilo eufóriu v podobe masívneho prílevu zahraničného kapitálu. Tri automobilky, nespočetné množstvo dodávateľských firiem, Samsung atď. Každá eufória má svoj koniec. Panasonic odchádza z Krompách, francúzsky koncern Sanofi predal Zentivu, Gaz de France s nemeckým E. ON sa stiahli z SPP a mnohé ďalšie firmy balia a smerujú do lacnejšieho Rumunska alebo Číny. Nie každá z nich svoj odchod zdôvodňuje ukončením daňových prázdnin a nárastom mzdových a iných odvodov... veľmi zjednodušene: pre väčšinu boli a sú kritériom najmä tieto dôvody. Nie je to nič príjemné, ale nie je to žiadna tragédia. Je to však obrovské ponaučenie pre politické elity a aj samotných daňových poplatníkov, že s daňovými bonusmi a dotovanými pracovnými miestami treba narábať mimoriadne opatrne, pretože jedinou istotou v čase krízy viacerých odvetví sú práve tí najlepší globálni hráči (o tých treba bojovať všetkými prostriedkami) a domáci ťahúni.

Svojho času Vladimír Mečiar dehonestoval víziu slovenskej tzv. kapitálotvornej vrstvy svojím divokým prístupom k privatizácii a rozkrádaním štátnych podnikov. V jednom však jeho teória sedí: domáci kapitál – čiže majitelia s väzbami na Slovensko nie sú viazaní iba vlastníctvom k piatim hektárom pôdy a k montovanej hale, ktorá je rozobrateľná do piatich dní. Či si to priznáme alebo nie, tento princíp funguje tak v Nemecku, vo Francúzsku, ako aj v USA. Domáca firma, pokiaľ zamestnáva ľudí, tvorí zisk a odvádza dane, je klenotom ekonomiky. Ak k tomu pridáme fakt, že majiteľ v danej krajine žije, odvádza dane a spadá pod jej jurisdikciu, je menej pravdepodobné, že sa mu stane to, čo sa dnes deje napríklad so šičkami vo Svidníku.

Máme nespočetné množstvo konkurencieschopných domácich firiem, ktorým sa darí na globálnych trhoch, napriek tomu nepoznám ani jednu, ktorá by menila svoju domovskú bázu. Eset, Sedita, St. Nicolaus, Matador a mnohé ďalšie...

Ak teda štát nemôže, nechce alebo nie je schopný slovenské firmy podporiť, jedinou záchranou je spotrebiteľ a jeho schopnosť orientovať sa na domácu produkciu a podporiť tak domácich výrobcov.

V pondelok píše Richard Sulík, predseda SaS

01 - Modified: 2007-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vizitka: Lucia Švecová
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 13:45