StoryEditor

Minister nespravodlivosti

27.03.2014, 23:00

Minister spravodlivosti by mal stáť na strane tých, ktorí úplatky trestajú, a nie na strane tých, ktorí úplatky žiadajú. Ministra spravodlivosti by sa mali skorumpovaní politici báť, a nie sa na neho spoliehať ako na poslednú záchranu. Tomáš Borec tieto dva základné princípy porušil. Odložením trestu a podaním dovolania v prospech košického exposlanca sa postavil na stranu skorumpovaných politikov a stal sa z neho minister, na ktorého sa úplatkári môžu spoliehať. Ukážkový začiatok reformy justície…

František Olejník bol právoplatne odsúdený za to, že za úplatok vybavil v košickom zastupiteľstve hlasy za nevýhodný predaj lukratívnej budovy v centre mesta. Za vinného ho považovala nielen polícia, ktorá prípad vyšetrovala, ale aj prokuratúra, ktorá na vyšetrovanie dohliadala, a dva súdy: špecializovaný a najvyšší. Napriek tomu pán Olejník nikdy nenastúpil do väzenia. Na poslednú chvíľu ho vysekal minister „spravodlivosti“. Ale až vtedy, keď všetky ostatné možnosti zlyhali.

Najprv to skúšal pán Olejník sám. Požiadal o odklad trestu zo zdravotných dôvodov. Súdy to zamietli. Potom skúsil vlastné dovolanie, ktoré však nemá odkladný účinok. A tak sa nakoniec obrátil na ministra Boreca, ktorý všetko zariadil. V hodine dvanástej, keď už bol vydaný zatykač. Vraj sa stal justičný omyl – tvrdí minister bez jediného konkrétneho dôvodu. Opak je však pravdou: z rozsudku jasne vyplýva, že odpočúvanie telefonátov hlavných aktérov a ich následné konanie svedčia o jasnej korupcii.

Ak aj tie prípady, ktoré sa podaria odhaliť, odstíhať a odsúdiť, skončia takýmto spôsobom, tak to vysiela poctivým sudcom, prokurátorom a policajtom signál, že sa snažia zbytočne. Zároveň to posiela signál aj skorumpovaným verejným funkcionárom: ak budete na správnej strane, nič sa vám nestane. Pokojne kradnite, klamte a podvádzajte.

Keď druhá vláda Roberta Fica si za ministra spravodlivosti vybrala šéfa advokátskej komory, mnohí právnici tlieskali. Kauza Olejník však ukazuje, že to bol omyl. Jeden veľký justičný omyl. Po dvoch rokoch pôsobenia vo funkcii sa totiž Tomáš Borec postaral o to, že kauza Olejník je jediný korupčný prípad, ktorý je so súčasnou garnitúrou spájaný. Ale nie pre jeho odhalenie. Pre jeho ututlanie.

Daniel Lipšic

predseda hnutia NOVA

01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 03 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 04 - Modified: 2024-03-27 11:20:52 - Feat.: - Title: USA chcú skonfiškovať luxusné byty mongolského expremiéra získané vďaka korupcii 05 - Modified: 2024-03-18 22:00:53 - Feat.: - Title: USA neudelia víza kandidátovi na prezidenta Severného Macedónska pre korupciu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 09:22