StoryEditor

Čudná honba na „zlého“ Nemečka

23.06.2015, 00:00

Názorová triezvosť v top témach, ktoré polarizujú spoločnosť, zdá sa, neexistuje. Či už to bolo nedávno v prípade referenda o rodine, alebo aktuálne pri horúcej problematike masívneho prílevu utečencov z afrického kontinentu do Európy. A žiadna línia normálneho konštatovania faktov sa veľmi nedá očakávať ani pred štvrtkovým volebným súbojom o prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja, ani po ňom. Obzvlášť po tom, čo proti sebe stoja dve postavy z úplne odlišných hokejových svetov.

Na jednej je fanúšikmi obľúbený – ešte donedávna hokejista s úspešnou reprezentačnou kariérou – Richard Lintner. Ten má za sebou okrem legendárnych hráčov ako Miroslav Šatan a Peter Bondra aj podporu súčasných hviezd v čele s Mariánom Hossom či Michalom Handzušom. A na strane druhej je úplný opak: dlhoročný funkcionár Igor Nemeček, ktorému je neustále podsúvaná spojitosť s nenávideným podnikateľom Jurajom Širokým.

Proti Nemečkovi dokonca chystajú hokejoví priaznivci protestný pochod. Bez ohľadu na to, či som na strane Lintnera alebo Nemečka, tomu protestu nerozumiem. Pýtam sa: Je slovenský hokej nebodaj skorumpovaný, zadlžený, reprezentanti nedostávajú výstroj, musia si niečo platiť? Je náš hokej v dezolátnom stave, že nutne potrebuje zmenu až natoľko, že sa proti súčasnému vedeniu organizujú protesty? Nemyslím si.

Do toho dezolátneho stavu skôr smeruje rok za rokom naša hokejová extraliga. No nie vinou zväzu, ale pre nezáujem sponzorov, nízku divácku atraktivitu a zlú ekonomickú situáciu vo väčšine tímov. Ani Nemeček a ani Lintner nedokážu ovplyvniť žiadnym spôsobom chod našich hokejových klubov, ktoré sú akciovými spoločnosťami s vlastnými víziami, pravidlami a možnosťami. Netvrdím však, že by k nejakým zmenám nemalo prísť, no nemám pred očami červené súkno v súvislosti s Igorom Nemečkom ako osobou zodpovednou za desaťročie trvajúci pád slovenského hokeja.

Navyše, ak sa pozrieme na výsledky reprezentácií – či už tej seniorskej, alebo do 20 rokov – musíme skonštatovať, že ostatné štyri roky boli pre slovenský hokej úspešnejšie ako predchádzajúce obdobie v rokoch 2008 až 2011. Pre zväz vedený Nemečkom je výborným vysvedčením aj fakt, že za celú jeho éru pôsobenia nebolo potrebné vymeniť trénera tak pri A-tíme Slovenska (Vladimír Vůjtek), ako ani pri reprezentačnej dvadsiatke (Ernest Bokroš). K tomu pripočítajme úspech v podobe možnosti organizácie majstrovstiev sveta 2019, ktorá nám nepadla z neba. Zaslúžili sme si ju aj vďaka dokonalému usporiadaniu šampionátu pred štyrmi rokmi. A jeho vtedajším šéfom bol práve Nemeček.

Bez ohľadu na to, či vyhrá Nemeček alebo Lintner, ľadový hokej svoju pozíciu jedného z našich dvoch najpopulárnejších športov určite nestratí. No pri súčasnom nastavení verejnosti môže byť prípadný triumf Nemečka vnímaný negatívne, priam až tragicky. Takéto reakcie sú však neopodstatnené. Vyhrá ten, ktorý získa viac hlasov vo voľbách. A bodka.

01 - Modified: 2007-07-02 06:59:21 - Feat.: 0 - Title: Domy sa zmenia na elektrárne
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:25