StoryEditor

Starí už nie sú až takí starí

03.09.2014, 00:00

Posledný prázdninový víkend sme sa rozhodli zopakovať si obľúbenú pešiu túru cez hlavný hrebeň Nízkych Tatier. Je to úžasný horský prechod, kde sa vám dole pod nohami rozprestiera takmer celé Slovensko a výhľady sú ako z reklamnej kampane. Namáhavé kráčanie hore kopcom, búšenie srdca, čistý vzduch a vďaka tomu nadhľad nad okolitým svetom otvárajú vnímavosť na priestor naokolo. Mám pocit, akoby aj ľudia, ktorých sme stretli, boli akísi inakší ako dolu v meste. Aj vekový rozptyl bol široký, zdravili sme sa so skupinkami od študentov až po generáciu, ktorá stihla veľa zažiť aj pred ruskou inváziou v roku 1968.

A keďže je Google prítomný aj vysoko v horách, večer som sa dozvedel, že medián veku podľa jednotlivých krajín sveta má obrovský rozptyl. Najnižší medián je okolo 16 rokov a našiel som ho v afrických krajinách ako Niger, Uganda alebo Mali. Najvyšší je údajne v Monaku s viac ako 50 rokmi. Monako je jasné, keďže ako daňový raj je ovplyvnené aj inak ako len prirodzeným populačným vývojom. Avšak hneď v druhom slede s vekom okolo 45 rokov sa hrdia krajiny ako Nemecko a Japonsko. Obrovský rozdiel vo veku populácie. Prekvapilo ma to natoľko, že som sa s tým potreboval pochváliť aj ostatným. A v horskej útulni sa začala večerná debata na tému starnutia populácie.

Psychologický fenomén vnímania veku sa pomaly mení. Produktivita práce, ale aj mentálna a fyzická dispozícia sa hlavne vo vyspelých krajinách posúva smerom k vyššiemu veku. Pozitívne tomu napomáha zlepšenie zdravia, stravovacie návyky a zmena životného štýlu. A takisto aktívne vzdelávanie, keď mnohí ľudia vo svete sú schopní niekoľkokrát za život zmeniť profesionálnu kvalifikáciu. Vidieť to aj vo svetovom športe, kde štyridsaťroční hráči sú hodnotní doplnok tímu, tak aby bol ideálne vybilancovaný. Ani index závislosti nie je statický lineárny ukazovateľ, ale má svoju dynamiku. Najmä ak sa bude dariť zvyšovať produktivitu práce pomocou startupov v oblasti automatizácie, big data alebo aj umelej inteligencie. Vyzerá to tak, že aj zdravotníctvo je na prahu zmien, ktoré prinesú zlepšenie. Úroveň a kvalita vzdelania je taktiež podstatná pri porovnávaní indexu závislosti. Kvalita vzdelania je priamo úmerná produktivite a posunu rovnovážnej hodnoty indexu. To sú výhody vyspelých ekonomík, ktorými dnes nedisponujú mladé populácie z menej rozvinutých krajín. Určite problém starnutia populácie sa nedá zjednodušovať a ani podceňovať. Ale skrýva aj príležitosti na riešenia a nové podnikanie.

01 - Modified: 2006-10-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Učitelia dostali etický kódex
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 18:51