StoryEditor

Kto môže za zlyhanie daniarov

26.08.2015, 00:00

Vinu za masívne zlyhanie pri výpočte sociálnych a zdravotných odvodov zvalilo vedenie Finančnej správy na jedného prepracovaného zamestnanca. Politicky zodpovedný minister financií za viac ako tri týždne nepovedal, že by to bolo inak. Zamestnanci daňových úradov a iných zložiek Finančnej správy tak môžu mať oprávnene obavy, na koho z nich nabudúce hodia problém, ktorý spôsobia politické špičky rezortu. Pri bližšej analýze je totiž zrejmé, že za to nemôže byť zodpovedný len jeden prepracovaný zamestnanec. Nestala sa totiž jedna malá chyba, ale prišlo minimálne k štyrom zlyhaniam veľkých rozmerov.

Platenie odvodov mešká

Prvým zlyhaním bolo, že Finančná správa poslala zdravotným poisťovniam chyby vo výpočte podkladov pre zúčtovanie zdravotných odvodov. Mnohým živnostníkom tak prišlo platiť viac, ako mali. Našťastie si zdravotné poisťovne chyby v dátach skoro všimli, zastavili posielanie listov a počkali si na opravené podklady od daniarov. Medzitým však mnohým ľuďom spôsobili doslova šok.

Druhým zlyhaním bolo, že Finančná správa nestihla pripraviť údaje pre Sociálnu poisťovňu v takom termíne, aby živnostníci a ostatné SZČO stihli zákonom stanovený termín pre zaplatenie sociálnych odvodov. Preto už viac ako dva týždne mešká platenie odvodov do Sociálnej poisťovne. Ani toto nemohol spôsobiť jeden prepracovaný zamestnanec, pretože problémy boli dlhodobé. Potvrdzuje to aj vyjadrenie hovorcu ministerstva práce, ktorý povedal, že problém na strane Finančnej správy riešilo vedenie Sociálnej poisťovne už od mája.

Chyba ostáva aj po mesiaci

Tretím zlyhaním Finančnej správy bolo, že ani po mesiaci meškania neposlali Sociálnej poisťovni korektné dáta, ale boli v nich vážne chyby. Nešlo pritom o ten istý súbor, ako poslali daniari zdravotným poisťovniam. Rozsah chýb Finančná správa tají a Sociálna poisťovňa jej pri tom kryje chrbát. Na tomto je dobre vidno, že buď pochybili obe inštitúcie, alebo je snaha politických špičiek nevyzradiť skutočný rozsah problémov.

Štvrté zlyhanie Finančnej správy ukazuje na jej manažment. Ten nezabezpečil procesné fungovanie organizácie tak, ako mal. Chýbala totiž fáza testovania a kontroly odosielaných dát. V iných firmách sa to pri menej závažných situáciách bežne deje. Vo Finančnej správe sa tak nestalo napriek tomu, že malo ísť o zaslanie podkladov pre výpočet odvodov stovkám tisíc ľudí po celom Slovensku. Je to nepochopiteľné aj vzhľadom na fakt, že prezident Finančnej správy v médiách vyhlásil, že si je vedomý vysokých rizík.

Ryba smrdí od hlavy

Odkedy nastali problémy vo Finančnej správe, vidieť snahu zamiesť ich pod koberec. Ešte pred tromi týždňami sme poslali ministrovi financií otvorenýlist, aby okamžite preveril situáciu vo Finančnej správe, vysvetlil príčiny zlyhania, vyčíslil, koľko ľudí bolo poškodených a vyvodil zodpovednosť za toto zlyhanie. Do dnešného dňa nám nebol schopný ani len odpísať.

Dôvodom môže byť to, že systém nielenže nefunguje dobre, ale navyše bol extrémne predražený. Podľa odborných odhadov by IT systém, ktorý používa Finančná správa, nemal stáť viac ako 10 miliónov eur. Partia okolo ministra financií Petra Kažimíra však zaň dala 100 miliónov eur, teda desaťnásobne viac. Vynára sa tak otázka, či sa na tom náhodou niekto poriadne nenabalil.

Namiesto zakrývania problémov by mal minister financií strážiť hospodárnosť používania peňazí z našich daní. Ak je v tom nevinne, tak by mal s dodávateľom vyjednať výraznú zľavu a zamedziť ďalším chybám. Zamestnanci Finančnej správy tiež oprávnene čakajú, že očistí ich meno a spravodlivo vyvodí zodpovednosť za nedávne zlyhanie.

01 - Modified: 2007-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jedňáky
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 17:37