StoryEditor

E-peniaze uľahčujú život

01.04.2015, 00:00

Včera som si našiel vo vrecku saka moju peňaženku nafúknutú a plnú od množstva mincí v nej. Aj preto sa snažím používať čoraz viac platobnú kartu. Avšak neviem ju použiť kdekoľvek. Digitalizácia peňazí prebieha niekoľko desiatok rokov. Ešte aj dnes je údajne viac ako 85 percent transakcií realizovaných tradičnou cestou, pomocou bankoviek a mincí. Technológie ako digitálne peňaženky, kryptopeniaze a transfery peňazí z mobilu na mobil postupne menia status fyzických peňazí.

Medzi hlavných zákazníkov zjednodušenia nakupovania a platenia patrí retail. Moja obľúbená sieť kaviarní Starbucks okrem kávy a zberateľských hrnčekov je lídrom aj v mobilných platbách. Dnes takmer 16 percent zákazníkov platí za kávu pomocou mobilnej aplikácie. Zrýchľuje sa proces obsluhy, čakanie je kratšie a jednoduchšie sa dajú uplatniť motivačné nákupné bonusy. Najväčšou hodnotou pre sieť sú dáta o zákazníkoch, ktoré zvyšujú schopnosť personalizácie a lojalitu.

Finančné služby sú tiež pod tlakom zmien aj na iných frontoch. Úspešné modely platforiem alebo efektívneho sprostredkovateľa medzi ponukou a dopytom sa začínajú objavovať aj v konzervatívnom finančnom segmente. Idey, ktoré hľadajú rýchle financovanie, úspešne naštartovali crowdsourcingové investovanie. Azda najviac známym predstaviteľom je služba Kickstarter. A inteligentnou alternatívou k bankovým pôžičkám začína byt Lending Club. Podobne ako iné služby pre ubytovanie alebo taxi, dokáže efektívne automatizovať a vyhodnocovať dáta a súčasne udržať diverzifikáciu rizika. Výsledkom sú nižšie transakčne náklady, na čom získavajú všetci účastníci. Nové platformy sa začínajú špecializovať na čoraz užšie segmenty a potreby. Ponúkajú pôžičky pre študentov, financovanie bývania a objavujú sa aj viac sofistikované produkty.

Najviac otáznikov je okolo oblasti kryptopeňazí. Asi každý už dnes pozná slovo bitcoin. Zatiaľ si silné postavenie a využitie získal tam, kde je problém používať oficiálne a legálne transakcie. Paralelný čierny trh. Avšak ako samotná koncepcia, realizovať transakcie s nulovými nákladmi a držanie hodnoty nezávisle od inštitúcií, určite stojí za sledovanie.

Aj napriek rizikám, ktoré tieto inovácie nepochybne prinášajú, určite zlepšia život zákazníkom. Ľudia budú mať viac možností, jednoduchší prístup a transparentnejšiu kontrolu. Aj finančná gramotnosť sa presunie z letáčikov smerom k aplikáciám na mobiloch, ktoré v reálnom čase budú pomáhať pri rozhodnutiach.

01 - Modified: 2007-04-28 07:18:16 - Feat.: 0 - Title: Apríl nebude pre americké automobilky úspešným mesiacom
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 19:06