StoryEditor

Buďme solidárni, ale s rozumom

05.06.2015, 00:00

O dôležitosti rodiny pre človeka a pre spoločnosť niet pochýb. Na to, aby sa rodinám darilo, však bolo a je potrebné aj z pozície štátu vytvárať vhodné podmienky. Nie som obhajcom bezbrehého sľubovania, rozdávania a populizmu. Preto som spolu s Jánom Hudackým a kolegami z KDH predložil návrh zákona o rodinnom podnikaní.

Úspech rodinného podnikania

Zákon je koncipovaný tak, aby motivoval a podporoval rodinných príslušníkov pri rozvoji spoločného podnikania – rodinnej živnosti, rodinnej farmy alebo rodinnej obchodnej spoločnosti. Upravujeme daňovo-odvodový systém nastavil tak, aby rodinná živnosť s troma členmi mohla mať ročne o 2500 eur viac ako dnes. Tieto peniaze sa dajú použiť na rozvoj a rast rodinného podniku. Je potrebné znížiť byrokratickú záťaž, aby nemusel každý člen rodinnej živnosti vypĺňať tie isté tlačivá – stačí raz a pre všetkých. Navrhujeme, aby mali rodinné firmy ľahší prístup k financiám na začiatok a prevádzku podnikania.

V Európe je štandardom, že sa vytvárajú rámce pre podporu malých rodinných firiem. Takéto podnikanie má dlhú, kontinuálnu tradíciu. Sú známe rodiny vo svete, ktoré práve spoločnou prácou a snahou rodinných príslušníkov, odovzdávaním skúseností a rodinných receptov z dedov na synov a vnukov vytvorili veľké, uznávané a silné rodinné podniky. Nedávno bol medializovaný prípad o najstaršom hoteli na svete, ktorý vedie jedna rodina nepretržite už 46 generácií, od roku 717. Hotelierka roka 2014 na Slovensku tvrdí, že za jej úspechom je rodinné podnikanie.

Európska iniciatíva

Nevaríme zo vzduchu. Záleží nám na chlebovej agende a na účinných ekonomických a sociálnych riešeniach, hlavne cez rast zamestnanosti ako kľúčovej priority. Rodina, práca, spravodlivosť: to sú tri priority dôležité pre každého jednotlivo i pre celé Slovensko. KDH je skúsenou stranou s partnermi v iných krajinách, s ktorými spolupracujeme. Prijímame lepšie návrhy, ale sme ochotní podeliť sa aj s úspechmi a radami. Poslankyňa EP Anna Záborská pomáha na pôde Európskeho parlamentu presadzovať rámcovú legislatívu pre rodinné podnikanie v EÚ. Áno, táto iniciatíva sa rieši v Európe. Sme v kuchyni európskej politiky a pýtajú sa nás, ako sme zákon o rodinnom podnikaní nastavili.

Balíčky pre mecenášov

Preto je pre mňa zarážajúce, že Smer v slovenskom parlamente tento návrh zákona už dvakrát zhodil zo stola. Vláda pritom za celé obdobie ukazuje, že nevie účinne a udržateľným spôsobom riešiť vysokú mieru nezamestnanosti, zvlášť v zaostávajúcich regiónoch. Ešte viac to udivuje v čase, keď premiér Robert Fico ohlasuje sociálne balíčky. Smer-SD by mohol vykonať pre ľudí viac, keby menej myslel na mecenášov, ktorým na balíkoch finančných transferov rozdáva sedemkrát viac ako ľuďom:200 miliónov eur v sociálnych balíčkoch a 1,4 miliardy eur pre vybraných podnikateľov, pre takzvaných istotných. Pokiaľ by Robert Fico myslel sociálnu politiku úprimne, návrh zákona o rodinnom podnikaní by podporil cez svojich poslancov už pri prvom predložení do Národnej rady.

Buďme solidárni, ale s rozumom. Účinná a zákonná podpora rodinného podnikania je príkladom a nástrojom zodpovednej solidarity. Ďakujem politickým, hospodárskym a sociálnym partnerom za doterajšiu podporu návrhu. Pre KDH je a aj po parlamentných voľbách zostane dôležitou prioritou.

01 - Modified: 2007-06-18 12:08:06 - Feat.: 0 - Title: Harabin vysúdil od vydavateľa denníka Sme jeden milión korún
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 03:33