StoryEditor

Francúzski nacionalisti prebudili Európu do tvrdej reality

07.12.2015, 23:00
Víťazstvo Národného frontu je varovaním pre tých lídrov, ktorí stále veria politike otvorených dverí pre utečencov.

Scenár, pred ktorým v posledných týždňoch a mesiacoch varovali pragmaticky uvažujúci komentátori a politici, sa v nedeľu stal vo Francúzsku realitou. Zatváranie očí pred narastajúcimi problémami s nelegálnymi migrantmi a najmä absolútna ignorácia oprávnených obáv voličov, ktorú predvádzali všetky štandardné politické strany vo Francúzsku, viedla k nevyhnutnému výsledku. Socialisti aj konzervatívci utrpeli v regionálnych voľbách totálny debakel, ktorý im uštedrila nová nočná mora Bruselu – Marine Le Penová a jej ultranacionalistický Národný front.

Áno, boli to iba regionálne voľby a ide „len“ o Francúzsko. Už teraz je však jasné, že je to len začiatok. Francúzi totiž nie sú so svojím zmýšľaním v Európe žiadnou výnimkou. Naopak, ukázali trend, na ktorý sa v nasledujúcich rokoch budeme musieť pripraviť. Už teraz vidíme radikalizáciu spoločnosti vo Švédsku, v Holandsku či Nemecku. Práve v poslednej menovanej krajine, ktorá je pod vedením kancelárky Angely Merkelovej vysneným rajom pre väčšinu migrantov, naznačujú prieskumy rekordnú podporu protieurópskej Alternatívy pre Nemecko.

Zaujímavý a celkom logický je jeden fakt. Radikáli naberajú na sile predovšetkým v tých štátoch, ktorých vlády spolu s veľkou časťou mienkotvorných médií po vypuknutí migračnej krízy potierali akýkoľvek prejav nesúhlasu s politikou otvorenej náruče. Kto poukázal na problémy, okamžite dostal nálepku xenofóba, rasistu či dokonca fašistu. Voliči však na takúto podivnú hru očividne odmietajú pristúpiť. Naposledy na to v Poľsku doplatila Občianska platforma, ktorej ľudia v parlamentných voľbách vystavili červenú kartu za ústretovosť voči bruselskej politike kvót a k moci suverénnym spôsobom poslali konzervatívcov s ich tvrdým protieurópskym zameraním.

Naopak, vlády, ktoré migračné nadšenie brzdili, ako napríklad tá v Maďarsku, riadená toľko kritizovaným premiérom Viktorom Orbánom, sa migračnou krízou ešte posilnili. Získali tú časť voličov, ktorú by v prípade vlády maďarských socialistov a ich otvorenej migračnej politiky bezpochyby ovládol teraz už skutočne rasistický a xenofóbny Jobbik.

Nie, Orbán v žiadnom prípade nie je ideálny politik. Má veľa chýb a za mnoho z nich sa oprávnene stal terčom ostrej kritiky. Európa však už dávno nežije v ideálnom svete. Musí sa prispôsobiť súčasnej realite. Mali by to konečne pochopiť tí európski politici, ktorí ešte stále veria, že vítanie miliónov prúdiacich migrantov a pomalý, no systematický ústup od kresťanských koreňov k zvyšujúcemu sa vplyvu islamu neznamená pre Európu vôbec žiadne nebezpečenstvo, ale ju obohacuje.

Ak sa nezobudíme ani po francúzskom budíčku, podobné Le Penové sa k moci dostanú aj v ďalších krajinách. A to už bude znamenať skutočný koniec takej Európy, ako ju poznáme dnes. Bez eura, bez Schengenu a bez Európskej únie.

01 - Modified: 2007-12-01 08:52:29 - Feat.: 0 - Title: Piati zranení pri ďalšom výbuchu v bani Zasjadko
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 01:45