StoryEditor

Pozor na Kažimírove reči o znižovaní daní

02.10.2014, 00:00
Diskusia v HN

Z konania ministra financií Petra Kažimíra vyplýva jedno veľké ponaučenie. Vždy, keď hovorí o znižovaní daní, mali by sme byť na pozore. Spravidla sa dane nechystá znížiť, ale zvýšiť. Dôkazom je to, čo spravil pred rokom a čo robí teraz znova.

Minuloročné sľuby

Takto pred rokom minister financií prisľúbil zníženie dane z príjmov právnických osôb, ktorá za vlády Smeru stúpla z 19 na 23 percent. Dopadlo to tragikomicky, zavedením 22-percentnej sadzby. To znamená citeľne vyššiu daň, ako bola počas predchádzajúcej vlády. Naraz so zmenou sadzby však stihol Smer zaviesť aj daňové licencie, aj sťažiť umorovanie strát. Z očakávaného zníženia daní sa tak stalo zvýšenie o 70 miliónov eur. Pre podnikateľov je to mínus, pre vládu plus a pre všetkých poučenie, že pri Kažimírových sľuboch treba byť na pozore. Po odhalení tejto pravdy sa minister financií bránil, že keď budú podnikatelia poctivejšie platiť dane, tak navrhne ich ďalšie zníženie.

Tohtoročné sľuby

O poctivosti platenia daní podnikateľmi vypovedá aktuálna daňová prognóza. Podľa nej sa evidentne zlepšuje. Napríklad pri dani z príjmu právnických osôb tento rok o 54 miliónov a na budúci rok sú očakávania až plus 88 miliónov eur. O sľúbenom znížení sadzby tejto dane však v prognóze ani v návrhu rozpočtu nie je ani chýru, ani slychu. Práve naopak, vláda sa chystá dane zvýšiť. Zmenami v dani z príjmov a DPH sa chystá dostať do rozpočtu takmer o pol miliardy eur navyše, čo je veľa peňazí. Z toho takmer polovicu zvýšením zaťaženia daňou z príjmu právnických osôb. Je to ďalší dôkaz, že keď minister financií sľubuje zníženie daní, tak sa treba nachystať na pravý opak, na ich zvýšenie.

Ako sa zvýšia dane

K zvýšeniu daní tentoraz príde nenápadne. Nie cez zvýšenie sadzby, ale hlavne cez zmeny vo výpočte daňovej povinnosti. Najvýraznejšími zmenami sú zmeny v odpisovaní majetku, cez ktoré chce vláda od podnikateľov budúci rok vymámiť o 115 miliónov eur viac, ako to malo byť pôvodne. Rozšírenie používania elektronických pokladníc má zase priniesť 54 miliónov eur. A limit na daňové uznanie úrokov pri financovaní zo zahraničia má štátu zabezpečiť 56 miliónov eur.

Polepšia si iba niektoré, väčšinou veľké podniky, ktoré na Slovensku realizujú výskum. Tie si budú môcť dávať do nákladov vyššie výdavky, ako v skutočnosti budú mať. Najviac na zmeny v daniach doplatia ako obvykle malé podniky a živnostníci. Tí si zase množstvo výdavkov nebudú môcť dať do nákladov celé, ale len 80 percent. Ministerstvo financií totiž zavádza prezumpciu viny. Podnikatelia budú musieť dokazovať, že majetok nikdy nepoužili mimo podnikania, čo je nemožné. Veď ako má napríklad živnostník fotograf dokázať, že s firemným fotoaparátom nikdy neodfotil svoju rodinu.

Poškodí to všetkých

Niekto si možno povie, že čo tam po zvyšovaní daní, keď nepodniká. Žiaľ, doplatia na to aj nepodnikatelia. Oberanie firiem vládou o peniaze spôsobí pokles investícií a inovácií. To pribrzdí rast kvality produkcie a doplatia na to spotrebitelia. Zvýšenie daňového zaťaženia a zníženie právnej istoty pri daňových zákonoch tiež odradí zahraničných investorov od príchodu na Slovensko. To poškodí zamestnanosť a tým aj nezamestnaných.

Keď niekomu nestačia tieto súvislosti, tak nech si spomenie na sľuby vlády o znížení DPH. Prednedávnom spravila pravý opak, zmenou zákona zabránila jej zníženiu. Doplatia na to ľudia vyššími cenami potravín, drogérie, služieb a všetkého ostatného. Dokonca aj dôchodcovia, z ktorých každý príde kvôli tomu ročne aspoň o 20 eur. Preto pozor na Kažimírove reči o znižovaní daní. Spravidla nimi zakrýva, ako sa nás chystá opäť ošklbať. Dobrý minister financií by mal robiť pravý opak. Uťahovať opasky kolegom vo vláde a umožniť zamestnávateľom ľahšie dýchať.

01 - Modified: 2006-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TOP hotely sveta v roku 2006
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 15:04