StoryEditor

Podceňovať daňový úrad sa neopláca

18.02.2016, 00:04
Otázka nestojí tak, či daňový úrad vykoná vo vašej spoločnosti kvalitnú kontrolu, ale kedy ju vykoná.

V mnohých slovenských firmách sa stále neprikladá dostatočná váha postaveniu daňového oddelenia. Daňové otázky sa zvyčajne delegujú na finančného manažéra, ktorý sa ich snaží riešiť medzi množstvom svojich iných priorít. Takýto prístup je pre finančného manažéra rizikom, pretože ak daňový úrad niečo spochybní, všetci začnú ukazovať prstom v snahe nájsť vinníka. V západných krajinách má daňové oddelenie v rámci firmy vyšší kredit, pracujú v ňom skúsenejší daňoví špecialisti a má vo vrcholových orgánoch významnejší hlas. 

Slovenské spoločnosti sa v minulosti spoliehali na to, že pracovníci daňových úradov nie sú dostatočne vyškolení a rázni. Situácia sa však zmenila, a ak neberiete dane vážne, idete proti sebe. Dnes už otázka nestojí tak, či daňový úrad vykoná vo vašej spoločnosti kvalitnú kontrolu, ale kedy ju vykoná. 

DPH je obzvlášť rizikovou oblasťou, kde som bol svedkom mnohých vysokých pokút a dodatočných daňových výmerov. Boj vlády proti podvodom v oblasti DPH sa, žiaľ, dotkol aj niektorých nevinných spoločností. Už nestačí len zabezpečiť minimálny súlad so zákonom a dúfať, že v prípade daňovej kontroly bude všetko v poriadku. Ak predávate tovar, ktorý sa následne použije v nejakej podozrivej transakcii, mohli by ste niesť zodpovednosť za DPH neodvedenú iným podnikateľom. Daňové úrady na Slovensku očakávajú, že firmy prijmú dôsledné opatrenia s jasnými postupmi, dokumentáciou a kontrolnými mechanizmami, aby sa vyhli obchodom s podnikateľmi, ktorí by mohli byť zapojení do daňových podvodov. Zároveň to znamená, že je potrebné investovať viac času do hĺbkových analýz vašich obchodných partnerov a presvedčiť sa, že dodržiavajú zákonné požiadavky DPH, pretože ich laxný prístup môže byť rizikom pre vás.

Ďalšou oblasťou, na ktorú kladú daňové orgány veľký dôraz, je transferové oceňovanie. Ide o celosvetový trend, pretože jednotlivé krajiny majú snahu získať od nadnárodných spoločností svoju oprávnenú časť daňových výnosov. Transferové oceňovanie, to nie je len príprava dokumentácie podporujúcej vaše transakcie so spriaznenými stranami. Poznám mnohé prípady, keď sa zistilo, že obchodné oddelenie uzatváralo nezvyčajné obchody, ktoré muselo daňové oddelenie preskúmať, zdôvodniť a zdokumentovať až po ich uskutočnení. Pri transakciách so spriaznenými stranami musí byť daňový tím zapojený už od fázy rozhodovania o cene transakcie, ktorá musí zodpovedať bežnej cene na trhu a musí byť obhájiteľná. Mnoho spoločností si neuvedomuje, že daňové úrady na Slovensku môžu kontrolovať cezhraničné transakcie až desať rokov spätne. Ak potom zoberiete do úvahy novú schému určenia výšky pokuty v závislosti od času, platnú od roku 2016, riziko vyrubenia dodatočnej dane a penále sa výrazne zvýši. 

01 - Modified: 2023-07-14 09:22:11 - Feat.: - Title: Bödörov údajný prepierač: Štátu dlhuje 552-tisíc, daniari mu siahli na majetok 02 - Modified: 2023-03-31 14:02:25 - Feat.: - Title: Štát čaká, že na daniach tento rok vyberie viac. V Bratislave mu k tomu pomáha aj pobočka v štýle McDonald´s 03 - Modified: 2023-04-24 09:04:44 - Feat.: - Title: Prenajímate byt? Nezabudnite na dôležitú povinnosť voči štátu 04 - Modified: 2020-05-22 13:42:15 - Feat.: - Title: Heger: Ak porazíme korupciu, na konci dňa bude benefitovať každý občan 05 - Modified: 2018-12-26 17:56:01 - Feat.: - Title: Všetky doklady musia byť desať rokov uložené
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 16:44