StoryEditor

Päť podmienok dobrej koalície

22.02.2016, 23:00

Nezamestnanosť klesajúca k 10 percentám, po Jaguari ďalší investor s 1 200 novými pracovnými miestami, spúšťanie systému podpory okresov s najvyššou nezamestnanosťou a samit EÚ, ktorý zase len „o polkrok“ posunul riešenie migračnej krízy – tento zoznam udalostí ostatných dní výstižne ilustruje Slovensko pred parlamentnými voľbami. Na jednej strane vynikajúca ekonomická kondícia krajiny a na druhej obrovská, a dosiaľ nevyriešená výzva migračnej krízy v Európe, v takom stave preberie budúca vláda Slovensko.

Aby malo po 5. marci vládu, ktorá bude schopná posunúť našu krajinu ďalej, musí táto podľa nás spĺňať päť podmienok. Okrem toho, že to musí byť stabilná, akcieschopná vláda zložená z čo najmenšieho počtu strán, musí mať jednotný postoj dnes k migračnej kríze, jasne odmietajúci akékoľvek kvóty a vznik ucelených enkláv migrantov, ktoré predstavujú bezpečnostné riziko. Je zrejmé, že budúca vláda bude pod obrovským tlakom, čo sa týka súhlasu s povinnými kvótami. Vláda musí ďalej garantovať ochranu národnoštátnych záujmov, strategických ekonomických záujmov a prírodných zdrojov ako voda, pôda a lesy. Musí zabezpečiť zachovanie a pokračovanie v prijímaní opatrení vládnych balíčkov pre ľudí a musí mať priaznivý postoj k sociálnemu dialógu. Rovnako musí garantovať zhodu na obsahu a výkone historicky prvého slovenského predsedníctva EÚ.

S pokorou, ale aj so zdvihnutou hlavou pristupujeme k voľbám. Stali sa aj chyby, za ktoré sme však vyvodili zodpovednosť. V prvom rade však chceme zdôrazniť pozitívne výsledky – výrazný pokles nezamestnanosti, nové investície a rast reálnych miezd, nižšie ceny plynu a základných potravín, desiatky opatrení zvyšujúcich životnú úroveň státisícov ľudí, rekordnú výstavbu diaľnic, štart duálneho odborného vzdelávania a mnoho ďalších, pre Slovensko prospešných zmien. Je teda nesporné, že ho odovzdávame v lepšom stave, ako sme ho pred štyrmi rokmi prebrali.

Svedčí o tom aj to, že dobrú ekonomickú kondíciu krajiny dnes nik nespochybňuje. Slovensko má po voľbách prakticky len dve možnosti. Alternatívou, ktorú ponúka pravica, je návrat k zlepencu piatich či šiestich strán, ktoré opäť spája len program proti niekomu, čo na dobré vládnutie nikdy nestačí. Druhou možnosťou je stabilná koalícia s pozitívnym programom, ktorú Slovensko v týchto neistých časoch potrebuje. Takúto ponúkame my. Robert Fico, predseda vlády SR

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 19:00