StoryEditor

Nenávisť ako zhubná emócia

02.03.2016, 09:52
Diskusie k článkom v našich denníkoch či na sociálnych sieťach sú plné nenávistných komentárov. Chcem sa mýliť, ale začínam to vnímať to ako nenávistnú epidémiu. Tento stav vnáša napätie do mojej osobnosti a rozširuje vo mne pesimizmus.
Uvedomujem si, že mnoho vecí v našom živote vychádza z nespokojnosti prežívania vlastných hodnôt, nedosiahnutých cieľov a straty vízie k zmene a postupnej progresie v čase. Vznik nenávisti obyčajne predchádza výrazná nespokojnosť, vyvolaná neželaným vývinom udalostí, alebo systematické nakopenie slabších vplyvov zdroja záporných zážitkov.
Samotnú nenávisť tiež spúšťa aj naša urážlivosť. Je to o sebavedomí človeka. Ten, ktorý ma zdravé sebavedomie, je ťažko ho uraziť, lebo si vie urážku od druhého človeka odôvodniť. Zdrojom nenávisti môže byť aj pýcha tých, ktorí si o sebe myslia, že už sú dostatočne bohatí a mocní bez empatie a sociálnej kvalifikácie. Potom nastupuje sklamanie, frustrácia, hnev a na jej konci nenávisť v celej svojej šírke na akejkoľvek rovine rasovej, etnickej, ekonomickej,  kultúrnej, imigračnej, rodovej.
Obávam sa, že nič sa nešíri tak rýchlo ako krutosť, strach a nenávisť. Nenávisť je hlboká, intenzívna emócia vyjadrujúca zaujatosť, nepriateľstvo a odpor voči inej osobe, skupine alebo objektu. Nenávisť je ako nejaký energetický potenciál, ak sa ho nahromadí dostatok, dochádza k výbojom, teda vojnám, či už občianskym alebo svetovým. Pokiaľ sa nenávisť psychologickými trikmi a sociálnou manipuláciou usmerní, na viacero ľudí pôsobí ako laserový lúč a vzniká hrôza v spoločnosti. Tu vidím veľký problém a možno, že by sme sa mohli viacej venovať mechanizmu neznášanlivosti ako prevencie proti konfliktom a sociálnej búrke v spoločnosti. Nenávisť v ľudskej spoločnosti má teda nespočetné množstvo foriem a odtieňov, ktoré nie je možné všetky vymenovať, pretože s narastajúcim časom sa ich počet zväčšuje. Myslím si, že ani najprísnejšia moc nemôže medzi ľuďmi odstrániť nenávisť. Môže ju tlmiť, prípadne trestať prejavy.
Odpustenie, zmierenie a rešpekt k iným - iba to sú účinné zbrane proti rozmáhajúcej sa nenávisti bez ohľadu na to, z akého zdroja pochádza. Taktiež je to kontrola emócií kognitívnymi procesmi ako rozum, úvaha, rozhodovanie. Spokojný úspešný človek s víziou žije a necháva žiť. Pripúšťam, že niekomu táto  téma nechutí, nepriťahuje, neinšpiruje, ale podľa môjho názoru si zaslúži pozornosť.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 10:32