Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Dane za služby, nie za trest

23.03.2016, 23:00

Očakávané znižovanie korporátnej dane majiteľov firiem určite teší. Daňový systém na Slovensku však stojí pred omnoho väčšími výzvami. Týkajú sa najmä vyhýbania sa daňovej povinnosti formou erózie základu dane a presunov ziskov do zahraničia, čo je známe aj pod skratkou BEPS.

Globálny vývoj v otázkach daňových výhybiek a agresívneho daňového plánovania na úrovni nadnárodných firiem núti vlády a medzinárodné inštitúcie zamýšľať sa nad tým, ako riešiť problémy, ktoré takéto správanie prináša. Viaceré krajiny požadujú od veľkých korporácií doplatenie daní v desiatkach či stovkách miliónov eur.

Aktuálne iniciatívy sú do značnej miery výsledkom tlaku, ktoré môžu vo vyspelých krajinách vyvinúť mimovládne organizácie – tie hovoria o spoločenskej zodpovednosti firiem, o férovosti platenia daní, o platení daní ako o investíciách do prostredia, v ktorom tieto firmy pôsobia. K takým patrí napríklad združenie Oxfam, ktoré spolu s organizáciami ActionAid a Christian Aid vlani zverejnili pracovný dokument na tému platenia firemných daní. Oxfam ide v diskusii ďalej než len po výšku daňových sadzieb. Samozrejme je nevyhnutné, aby verejný sektor využíval prostriedky získané z daní čo najefektívnejšie. V opačnom prípade môžeme čeliť skôr erózii dôvery v systém, ktorej dôsledky môžu byť fatálne.

Niektoré návrhy, ktoré tieto mimovládne organizácie presadzujú, sa dostali aj do Akčného plánu boja proti erózii základov dane a presunom ziskov z dielne OECD, ktorý v súčasnosti predstavuje najvýraznejšiu snahu o globálnu reformu daňového systému. Slovensko už niektoré z týchto opatrení aplikovalo do praxe. Napríklad od minulého roka boli zavedené pravidlá tzv. nízkej kapitalizácie, čím došlo k obmedzeniu uplatňovania úrokov ako nákladových položiek na daňové účely. Vo finančnej správe tiež boli vyškolení špecialisti zameraní na transferové oceňovanie. Potrebné sú aj ďalšie kroky. Z tých dôležitejších, zameraných na daňové raje, ide napríklad o pravidlá kontrolovaných zahraničných spoločností. Tým by sme mohli docieliť zdanenie príjmov schránkových firiem registrovaných v daňových rajoch, ktoré vlastnia slovenskí rezidenti.

Možno je najvyšší čas, aby sa aj slovenský tretí sektor chopil týchto tém. Vzhľadom na to, že tretí sektor je z veľkej časti financovaný prostredníctvom daňovej asignácie, dalo by sa očakávať, že v otázkach efektívneho zdaňovania firiem bude aj na Slovensku proaktívny a konštruktívnejší. Je načase zbaviť túto diskusiu všeobecných fráz a naplniť ju obsahom. Pretože dane sú za služby a nie za trest.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 15:45