Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Dane a odvody spoločníkov a konateľov

17.05.2016, 23:17

Možno vás prekvapilo, že namiesto farbistého komentovania volieb predsedu SaS píšem znova o daniach a odvodoch. Nuž, už som raz taký, necharizmatický a suchý účtovník – ale hlavne si myslím, že práve tento článok sa vám môže hodiť.

Postavenie spoločníkov a konateľov definuje Obchodný zákonník. Preto by mali mať vo svojej spoločnosti zmluvu o výkone funkcie alebo mandátnu zmluvu. Rozdiel medzi nimi je v tom, že mandátna zmluva nemusí byť uzatvorená písomne, na druhej strane pri mandátnej zmluve musí byť dohodnutá odmena. Vo väčšine prípadov spoločník vo svojej firme aktívne pracuje. Pri diskusii, či musí alebo nemusí mať uzatvorenú pracovnú zmluvu podľa Zákonníka práce, odpovedám – nemusí. Nemusí, pretože nevykonáva závislú prácu. Kde je tam vzťah nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca? Avšak môže. Mať pracovnú zmluvu vo vlastnej firme môže byť výhodné.

Začnime zdravotnými odvodmi. Pri práci na pracovnú zmluvu, povedzme na pol úväzku a pri príjme maximálne 380 brutto mesačne, si spoločník, tak ako iní zamestnanci, uplatní odpočítateľnú položku. Tak vôbec nemusí platiť zdravotné poistenie. Ani on ani firma ako zamestnávateľ.

Sociálne odvody. Pri pravidelnom mesačnom príjme na pracovnú zmluvu, povedzme 230 eur mesačne, má spoločník okrem garančného „kompletné“ poistenie v Sociálnej poisťovni. Má tak nárok na nemocenské dávky (ženy, ale i muži – materské!), úrazové dávky a najmä – započíta sa mu to do nároku na budúci dôchodok.

Nehádžte rukou. Ak sa dožijete dôchodkového veku, tých 300 eur od „štátu“ je lepších ako nič. Pamätajte, že ak dnes zákon požaduje pre čerpanie dôchodku mať najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia, v budúcnosti to bude najmenej dvojnásobok. O príjme 230 eur mesačne hovorím preto, lebo pri takejto sume – aspoň podľa platného zákona – máte nárok na takzvaný minimálny dôchodok. A ten by bol nie 50 percent vášho predchádzajúceho príjmu ako je to inak obvyklé, ale viac ako 100 percent predchádzajúceho príjmu. Pravda, za predpokladu, že sa v zákone „nič nepokazí“, čo je odvážne tvrdenie.

No a pri príjme 230 či 380 eur mesačne prakticky neplatíte žiadnu daň z príjmu, pretože si uplatníte nezdaniteľnú časť a dokonca si môžete čerpať daňový bonus na vaše ratolesti.

Na záver to najlepšie – ak budete mať vo vlastnej firme pracovnú zmluvu, poteší sa minister práce Richter. Zlepšíte mu štatistiky zamestnanosti a môže sa chváliť, že skvelá politika vlády vytvorila ďalšie pracovné miesta.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 18:47