Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Nie intuitívne, ale racionálne riešenia

19.05.2016, 00:00

Ministerstvo financií získalo mandát na realizáciu jednej z najdôležitejších vládnych iniciatív – hodnoty za peniaze. Vďaka tomu sa už teraz vieme baviť o potenciálnych zmenách, ktoré táto reforma prináša a tiež podnikať prvé konkrétne kroky.

Súčasťou hodnoty za peniaze je aj prehodnocovanie výdavkov štátu. Cez lupu sa chceme pozrieť na väčšinu výdavkov a navrhovať opatrenia, prostredníctvom ktorých budeme s dostupnými zdrojmi schopní dosahovať viditeľne lepšie výsledky. Úspešnosť revízie výdavkov môže značne pomôcť aj pri dosahovaní celkových fiškálnych cieľov. Tie sú rámcovo stanovené tak, aby rozpočtované výdavky boli v roku 2019 nižšie ako príjmy. Rozsah, možnosti a zložitosť revízie výdavkov môžeme ilustrovať na príklade zdravotníctva, na ktoré sa chceme spolu so sektorom dopravy a informatizácie verejnej správy zamerať v prvom slede v tomto roku. Žiadne drobné. Spolu ide o zhruba 40 percent rozpočtovaných zdrojov.

Na počiatku každej revízie je cieľ. Čo najšpecifickejší, ambiciózny a zároveň realistický zámer. Bez toho sa ďaleko nedostaneme. Na konci totiž musia byť jasne merateľné výsledky a preto budú potrebné aj čo najkomplexnejšie údaje a relevantné dáta pre porovnania so zahraničím. Pri zdravotníctve sme si stanovili dve hlavné cieľové vetvy, orientáciu na výsledok a fiškálne ciele. Pri výsledku je opodstatnené pozerať sa na takzvané odvrátiteľné úmrtia, teda také, ktorým sa môžeme vyhnúť zdravotnou starostlivosťou. V tomto ukazovateli sa chceme dostať na úroveň okolitých krajín, čo by znamenalo záchranu alebo predĺženie takmer dvoch tisícov životov.

Naše celkové výdavky na zdravotníctvo v posledných rokoch rástli a sú vyššie ako v krajinách V3. Výsledky však tomu nezodpovedajú. Preto sa pri fiškálnych cieľoch revízia výdavkov v zdravotníctve musí zamerať aj na efektivitu vynakladaných zdrojov. Fungovanie nemocníc, rádiodiagnostika, záchranky či spotreba liekov alebo zisky pri zdravotnom poistení. Zároveň sa treba pozrieť na možnosti, ako rozumne usmerniť investície napríklad na rekonštrukcie alebo výstavbu nových nemocníc. Na začiatku bude mnoho otázok. Nehľadáme však intuitívne, ale racionálne riešenia postavené na pevných základoch.

Podstata iniciatívy hodnota za peniaze tkvie v detailných analýzach, nie v živení mýtov. Revíziou výdavkov teda môžeme nájsť pevný bod, vďaka ktorému budeme môcť pohnúť aj takou oblasťou, ako je zdravotníctvo.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 06:40