TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Pitná voda je základom rozvoja regiónov

11.08.2021, 00:00
Zo Slovenska chceme vybudovať modernú, inovatívnu krajinu.

Toto leto trávim na cestách po našom krásnom Slovensku. Som presvedčená, že dovolenka doma je v súčasnej situácii tou najlepšou a najbezpečnejšou voľbou. A navyše, každé euro, ktoré minieme doma, pomôže ľuďom, ktorí podnikajú v cestovnom ruchu, keďže oni pocítili dosahy pandémie najviac.

Či som na pracovnom výjazde v regiónoch, alebo s rodinou na horách, všade vidím obrovský potenciál, ktorý naša krajina má. Krásna príroda, vzácne historické pamiatky, šikovní ľudia... Ale vidím aj problémy, ktoré ľudí trápia a predchádzajúce vlády ich dlhodobo neriešili. Je zarážajúce, že v 21. storočí stále viac ako 400 obcí na Slovensku nemá bezpečný prístup k pitnej vode. Skrátka, nemajú vodovod. A stovky ďalších vodovod síce majú, ale sú už na pokraji svojich kapacít, čo brzdí všetky rozvojové plány.

Minulý týždeň som bola na pracovnej ceste v regióne okolo Žarnovice a Novej Bane a tamojších primátorov a starostov som sa pýtala na najväčší problém, ktorý ich trápi. Ich odpoveď bola jednoznačná – voda. Prístup k vode sľúbili vyriešiť predchádzajúce vlády, no za posledných 20 rokov sa nič nepohlo. Do regiónu prichádzajú nové firmy a investori, rýchlym tempom sa rozvíja priemyselná výroba s vyššou pridanou hodnotou, ktorá má potenciál priniesť ľuďom aj lepšie platené miesta. Mesto Žarnovica ráta s výstavbou 300 nových bytov pre svojich obyvateľov a ľudí, ktorí sem prichádzajú za prácou. Lenže výstavba stojí, pretože pre ďalšie byty niet vody.

Musíme to zmeniť. Aj preto v novom eurofondovom období, pri ťažkých rokovaniach s Európskou komisiou, presadzujeme na zlepšenie prístupu k pitnej vode viac ako 600 miliónov eur.

Druhým veľkým problémom slovenských regiónov sú staré environmentálne záťaže z minulosti. V Strážskom na východe sú v areáli bývalej chemičky naskladané stovky hrdzavejúcich sudov s toxickým odpadom, ďalšie tony jedov sú zakopané nadivoko v lese. Berieme situáciu vážne a onedlho začne s odstraňovaním toxickej skládky. Podobných, roky neriešených veľkých environmentálnych záťaží sú na Slovensku desiatky, preto sme na najbližšie roky vyčlenili na ich riešenie takmer 300 miliónov eur.

Zo Slovenska chceme vybudovať modernú, inovatívnu krajinu. V prvom rade však musí byť zdravá a musia fungovať základné veci, ktoré minulé vlády ignorovali. Na tom pracujeme každý deň. Nepôjde to hneď, neexistuje rýchle a zázračné riešenie. No po rokoch nečinnosti je najdôležitejšie začať tvrdo robiť a dobehnúť všetko, čo predchádzajúce vlády zanedbali. Bez korupcie, transparentne a pre ľudí.

01 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 05 - Modified: 2024-03-14 19:50:03 - Feat.: - Title: Raši reaguje na Remišovú. Odmieta, že by podujatie rezortu slúžilo na prezentáciu Pellegriniho
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 06:10