Ján OravecHN Peter Mayer
StoryEditor

Hrozí nám obchodná vojna so susedmi?

18.08.2021, 00:00
Nedávno sa na nás obrátil výrobca stavebných výrobkov, podľa ktorého sa jedna z našich susedných krajín zrejme rozhodla cielene obmedziť vývoz.

Trhy členských krajín EÚ tvoria spolu najväčší jednotný trh na svete. Aj preto je voľný obchod medzi jej členmi jedným zo základných princípov, na ktorých bola Únia založená. S tým síce všetci deklaratívne súhlasia, v praxi však ešte stále existuje nespočetné množstvo prekážok, ktoré bránia voľnému pohybu tovarov, služieb, pracovných síl či kapitálu na vnútornom trhu.

Bohužiaľ, k existujúcim bariéram neustále pribúdajú ďalšie. Len nedávno sa na ministerstvo hospodárstva obrátil výrobca stavebných výrobkov, podľa ktorého sa jedna z našich susedných krajín zrejme rozhodla cielene obmedziť ich vývoz do iných krajín. Zatiaľ nemenovaná, pretože celá záležitosť je ešte stále otvorená. V júli tam prijali vyhlášku, ktorou najprv zaviedli registračnú povinnosť pre vývoz stavebných výrobkov. A pripravujú ďalšiu vyhlášku, podľa ktorej už bude vývoz stavebných výrobkov podliehať povoľovaciemu procesu. Inými slovami, rozhodovanie o tom, či výrobcovia stavebných výrobkov budú môcť časť ich produkcie exportovať, bude v rukách tamojších úradníkov.

Článok 35 Zmluvy o fungovaní EÚ je napísaný jednoznačne: „Množstvové obmedzenia vývozu a všetky opatrenia s rovnakým účinkom sú medzi členskými štátmi zakázané.“ Zároveň však existuje celý rad výnimiek, ktoré podobné reštrikcie umožňujú. Či teda ide o bariéru na vnútornom trhu nielen de facto, ale aj de iure, bude ešte predmetom ďalšieho skúmania, vrátane analýz relevantných judikatúr Súdneho dvora EÚ. Na ich základe sa rozhodneme, či a aké zásadné pripomienky vznesieme v tzv. vnútrokomunitárnom pripomienkovom konaní.

Medzitým určite využijeme ďalší mechanizmus, ktorý má EÚ k dispozícii pre riešenie podobných prípadov. Ide o tzv. SMET, Single Market Enforcement Task Force, Pracovnú skupinu EK pre presadzovanie jednotného trhu, identifikáciu a odstraňovanie bariér na vnútornom trhu. A zároveň odporúčame všetkým podnikateľským subjektom, ktoré si myslia, že úrady nerešpektujú právo EÚ, ktoré im garantuje možnosť voľného obchodovania v rámci jednotného vnútorného trhu EÚ, aby určite vždy využili možnosť obrátiť sa na tzv. SOLVIT. Ide o sieť, ktorá pomáha s mimosúdnym riešením sporov medzi podnikateľmi alebo občanmi a verejnými orgánmi členských krajín EÚ. Na Slovensku ju pre používateľov prevádzkuje bezplatne Slovak Business Agency, naša agentúra pre podporu malého a stredného podnikania.

Všetky uvedené mechanizmy, ktoré máme k dispozícii, určite aj využijeme. Preto verím, že aj s ich pomocou sa nám prípadný spor so susednou krajinou podarí úspešne odvrátiť. Obchodná vojna so susedmi nám teda nehrozí.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 02:32