HNtelevízia
StoryEditor

Ľudia majú (nás) politikov dosť. Nech prehovoria odborníci

20.08.2021, 00:00
V ťažkých časoch potrebujú ľudia lídrov, ktorých chcú nasledovať.

Pandémia je už rok a pol nástroj politických bojov a najsilnejšou zbraňou je očkovanie. Potvrdil to aj prieskum agentúry AKO. Medzi zaočkovanosťou voličov jednotlivých strán sú totiž priepastné rozdiely. Asi nikoho neprekvapí, že medzi radikálnymi odporcami sú voliči radikálnych strán. Ich lídri značne prispeli k tomu, že naša spoločnosť je rozdelená a napätie vygradovalo až do protestov.

Z prieskumu vyplynuli najčastejšie dôvody, prečo sa ľudia v Bratislavskom kraji nechcú očkovať. Až 59 percent respondentov si myslí, že vakcíny boli vyvinuté príliš rýchlo a 26 percent sa obáva negatívnych vedľajších účinkov. Takmer štvrtina sa nechce podvoliť tlaku politikov a 15 percent si myslí, že zdraví ľudia vakcínu nepotrebujú.

A prirátajte si k tomu fakt, že každý desiaty Slovák je nerozhodnutý. Ľudia nemajú odpovede na niektoré základné otázky, a tak vzniká priestor na konšpirácie a strach. Pritom akurát tieto dôvody je také ľahké vyvrátiť. Teda, okrem toho tretieho.

Skúsim to teda: vírusy podobné tomu „nášmu“ sa po svete objavovali už pred dvomi dekádami. Vedci ich skúmali už vtedy, snažili sa vyvíjať lieky. Výskum sa teda nezačal až po vypuknutí pandémie, ale oveľa, oveľa skôr. Ani testovanie nebolo ukrátené na čase, akurát prebiehali niekoľké fázy súbežne. Čo sa týka vážnych vedľajších účinkov vakcín, ich výskyt je zanedbateľný – špeciálne, ak ich porovnáme s výskytom komplikácií pri covide.

Veľa ľudí sa mylne obáva, že sa môžu prejaviť aj po rokoch. Na základe skúseností z histórie sa nikdy nič také nestalo. A k tvrdeniu, že zdraví ľudia vakcínu nepotrebujú, stačí sa pozrieť na štatistiky hospitalizovaných. V nemocniciach s ochorením COVID-19 neležia len starší či chorí ľudia, ale aj mladí športovci. A nie málo. A aj zomierajú.

Myslím si, že edukácia bola zanedbaná od úplného začiatku. No nikdy nie je neskoro napraviť to. Vstupujeme do tretej vlny, a ak sa poučíme z prvých dvoch, môžeme zachrániť životy aj ekonomiku. Rovnako ako s obstarávaním ochranných pomôcok, testovaním a očkovaním, aj teraz pomôže štátu župa. Finišujeme s prípravou videí a diskusií, kde vaše otázky zodpovedia odborníci. Pretože dôveru v politikov ste mnohí stratili.

Je najvyšší čas, aby začali spájať. V ťažkých časoch potrebujú ľudia lídrov, ktorých chcú nasledovať. Ja som jednoznačne za očkovanie. Nemám však ťažké srdce na tých, ktorí sa očkovať nechcú. Len ich budem naďalej presviedčať. Slušne.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 13:38