Peter PellegriniTASR/J. Novák
StoryEditor

Radikalizmus nie je cestou budúcnosti

25.08.2021, 00:00
Zvonka pôsobíme ako národ, ktorého jedinou politickou zábavou je bojovať so sebou samým.

Koniec augusta a začiatok septembra je rámcovaný dvoma významnými historickými sviatkami, ktoré v podstatnej miere definujú našu národnú indentitu. SNP a prijatie slovenskej Ústavy boli dôležitými historickými míľnikmi, ktoré predurčili smerovanie národa a jeho budúcnosť.

Boli to udalosti, kde sme sa v podstatnej miere dokázali zjednotiť ako národ a naplniť spoločný cieľ. Keď sa pozriem na súčasnosť cez prizmu týchto dvoch sviatkov, ako opozičného politika ma zásadne znepokojuje rozdelená spoločnosť. Oproti minulosti dnes Slovensko pripomína natlakovaný hrniec, v ktorom sa varí nebezpečná ingrediencia pre rast extrémizmu a radikalizmu. Dôvera v štát je na nule, politická moc doslova vypadáva na ulicu, koalícia sa viac háda ako vládne, policajné orgány a prokuratúra sú v konflikte a to všetko zásadne oslabuje štát a jeho schopnosť reagovať na vnútorné aj vonkajšie ohrozenia.

Zvonka pôsobíme ako národ, ktorého jedinou politickou zábavou je bojovať so sebou samým. Priam sa vyžívame v označovaní nepriateľov, delení ľudí na takých a onakých, trestáme samých seba. Hádajú sa priatelia, príbuzní a celé rodiny. Ničíme si štát pred očami a nikto nie je schopný tento sebadeštrukčný kolotoč zastaviť. Ak sa chceme pohnúť ďalej, toto sa musí skončiť!

V tejto situácii a pred nastupujúcou politickou jeseňou a treťou vlnou korony stoja pred Hlasom – sociálnou demokraciou tri zásadné úlohy, ktoré mienime napĺňať.

Návrat moci do rúk ľuďom. V štátotvornej oblasti chceme vrátiť dôveru ľudí v právny štát prostredníctvom pripraveného návrhu zákona, ktorý odblokuje súčasný stav a vytvorí priestor ľuďom nielen voliť, ale aj odobrať mandát voleným zástupcom v parlamente. Návrat moci do rúk ľuďom je prvý krok k obnove dôvery v štát a verím, že všetky politické strany vrátane koaličných svoje proklamácie naplnia a náš ústavný zákon podporia. Je to šanca ukázať jednotu a zodpovednosť.

Človek je priorita. V zmysle sociálnodemokratického programu zo snemu našou prioritou je človek a jeho kvalita života. Čelíme radikálnemu nárastu cien potravín, vláda siaha na dôchodky, zadlžuje sa štát a to je priestor pre Hlas – sociálnu demokraciu, kde ponúkneme riešenia.

Obrana demokracie. Slovensko stojí na rázcestí. Či spravodlivosť bude nastoľovaná právnymi prostriedkami, alebo vedená osobnou pomstou. Či trestná moc bude zneužívaná na boj s opozíciou, alebo na nastoľovanie poriadku a práva. Sme pripravení brániť právny štát, pretože politika osobnej pomsty a následného revanšu rozháda Slovensko aj do budúcnosti.

Blížiace sa sviatky nám dávajú priestor zamyslieť sa, ako ukončiť túto nezmyselnú vojnu. Tak ju zastavme! Radikalizmus nie je cestou pre úspešnú budúcnosť Slovenska. Iba zjednotený národ dokáže brániť, formovať a rozvíjať svoju identitu.

01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 10:52