BrexitReuters
StoryEditor

Brexit môže byť nakoniec príležitosťou

07.07.2016, 00:00
Vďaka odchodu Britov si uvedomujeme, čo nám únia prináša.

Po oznámení výsledkov britského referenda začali komentátori a konšpirátori vykresľovať katastrofické scenáre. Podľa jedných utrpí Británia škody, ktoré ju uvalia do hlbokej krízy, podľa iných je brexit začiatkom konca únie a spúšťačom dominového efektu.


Brexit zasiahne viac Spojené kráľovstvo ako Európu. Libra sa prepadla po oznámení výsledkov hlasovania a viaceré banky ako Deutsche Bank, HSBC a JPMorgan Chase naznačili, že stiahnu svoje pobočky do Paríža, Frankfurtu či Luxemburgu. Finančný sektor pritom produkuje až 12 percent HDP krajiny. Odchodom sa Británii skomplikuje prístup na európsky trh. Európski lídri na summite oznámili, že tovary z ostrovov budú zaťažené clami v prípade, že Londýn nepristúpi na požiadavky EÚ vrátane voľného pohybu osôb.


Brexit tiež spôsobil tornádo na domácej politickej scéne. Konzervatívnu stranu čaká ostrý boj o nástupcu. Otáznik visí nad budúcnosťou Severného Írska, Gibraltáru a hlavne Škótska, kde výrazná väčšina voličov hlasovala za zotrvanie v únii a brexit je vodou na mlyn pre miestnych nacionalistov.


Ani únia nemá dôvod na radosť. Na britský trh smeruje pätina nemeckej produkcie áut. Odchodom Británie sa oslabí pragmatizmus a propodnikateľský prístup na úkor centralizovaných riešení a regulácií. Brexitom stráca únia tretieho najväčšieho prispievateľa, čím utrpia chudobnejší členovia. V prípade Slovenska má ísť o viac ako 60 miliónov eur ročne.


Nebude to však zrejme také horúce. Ak britská vláda pristúpi na voľný pohyb osôb, Briti budú mať prístup na európsky trh. Británia zrejme prejaví záujem byť viazaná európskymi finančnými smernicami. Rozpad kráľovstva je reálny, no pravdepodobne sa Škóti, ako aj Severní Íri dohodnú s Londýnom na ďalšom posilnení autonómie a zostanú vo federácii.


Frustráciu z brexitu môže EÚ premeniť na príležitosť. Únia sa musí viac zamerať na podporu hospodárskeho rastu a boj s nezamestnanosťou. Nemožno ani vylúčiť novú zmluvu medzi krajinami, ktorá zreformuje a nanovo zadefinuje národné a únijné kompetencie. Jej hlavným cieľom by však malo byť priblíženie Európskej únie bližšie k občanom a zbavenie sa pátosu „bruselského byrokratického molocha“.


V každom prípade, 27 krajín by malo ukázať jednotu, ktorá je dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. EÚ je unikátny projekt a nemá obdobu. Úsilie o mier bolo doplnené štyrmi ekonomickými slobodami a spoluprácou v sociálnych veciach, školstve, zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Mnohé agendy je efektívnejšie koordinovať, ako si navzájom konkurovať. Najmä, keď integráciu realizujú v Ázii, Latinskej Amerike či v Afrike. Ak občania v členských krajinách dajú prednosť populistickým a nacionalistickým riešeniam, skutočným víťazom budú doterajší globálni hráči, ktorým vyhovuje Európa spred konca studenej vojny. Slabá, rozhádaná a odkázaná na „pomoc“ od svojho silnejšieho brata.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 20:22