StoryEditor

Ivan Mikloš: Jedni bieda, druhí beda

25.07.2016, 00:00

Zdravé a udržateľné verejné financie sú jedným z najdôležitejších predpokladov pre konkurencieschopnú ekonomiku a tá zase podmienkou rastu životnej úrovne a kvality života ľudí. Keď sa pozrieme na to, ako s verejnými financiami zaobchádzala prvá a druhá Ficova vláda a čo sa chystá robiť jeho tretia vláda, verdikt je jasný – prvé dve Ficove vlády robili protiľudovú politiku a tretia sa chystá pokračovať.

Počas druhej Ficovej vlády vzrástli verejné príjmy takmer 3,5-násobne viac (!!!) ako v ostatných krajinách V4 a päťkrát viac (!!!) ako v priemere v krajinách eurozóny. Napriek tomu vláda Fico II nedokázala naplniť plány v znižovaní deficitu a vyrovnaný rozpočet sa odložil z roku 2017 na rok 2019. Napriek tomu sú učiteľské platy také biedne, aké sú, napriek tomu máme výdavky na vedu jedny z najnižších v EÚ, napriek tomu až 80 percent verejných investícií je u nás krytých z eurofondov, ktoré sú navyše teraz ohrozené z dôvodu obrovskej korupcie a nedostatočnej domácej kontroly.


Napriek takému nárastu verejných príjmov dávame veľmi málo na obranu v čase zhoršujúcej sa medzinárodnej situácie a narastania potenciálneho ohrozenia zo strany stále agresívnejšieho a menej vypočítateľného Ruska. Na obranu dávame 1,14 percenta HDP, kým v Estónsku sú to dve percentá a v Lotyšsku a Litve sa k dvom percentám dostanú do dvoch rokov. Čerešničkou na torte je skutočnosť, že napriek vyššie uvedenému nárastu príjmov, keď dnes vláda potrebuje peniaze na dotácie pre výrobcov mlieka a zvýšenie platov učiteľom, tak to ide robiť cez viazanie prostriedkov vrátane zníženia dotácií podfinancovanej slovenskej vede.

A čo ponúka Fico III? Avizuje sa znovuzavedenie dane z dividend, zvyšuje sa odvod pre regulované odvetvia (ktorý zaplatíme v podobe vyššej regulovanej ceny), zvýši sa daň z áut aj z cigariet a navyše vláda navrhuje takú novelu rozpočtového zákona, ktorou legalizuje zvyšovanie príjmov nad rámec odborne odhadnutých príjmov v makroekonomickom a daňovom výbore. Aby to všetko nebolo málo, ani vláda Fico III sa nechystá zaviesť výdavkové stropy. Mimochodom, ak by boli výdavkové stropy zaviedli od roku 2013, dnes by sme mali vyrovnaný rozpočet.


Proste bieda. Najvyšší čas biť na poplach. Čo však robí opozícia? Napriek alarmujúcej situácii v oblasti verejných financií som za posledné mesiace zaregistroval jedinú tlačovú konferenciu jedinej opozičnej strany (SaS) na túto tému. Aj tá sa týkala len daní, nie verejných financií ako takých. Jedni bieda, druhí beda.

01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 12:10