Daniel LipšicPeter Mayer
StoryEditor

Kto mlčí, ten svedčí

12.08.2016, 00:00

Všimli ste si to ticho okolo aktérov kauzy Bašternák? Robert Fico nepripúšťa žiadne novinárske otázky. Robert Kaliňák sa prestal verejne ukazovať. A ešte pred pár dňami platilo, že po Ladislavovi Bašternákovi akoby sa zľahla zem. Potom zahviezdil výrokom, že žije „úbohý život“… Takto sa správajú ľudia, ktorí majú za ušami. Ktorí sa boja otázok, lebo nemajú odpovede. Na úvod by stačili na tieto tri:


1. Kedy zverejní Ladislav Bašternák dokumenty, ktorými preukáže oprávnenosť miliónových vratiek DPH?


2. Prečo nebol Robert Fico dodnes vypočutý za porušenie daňového tajomstva Igora Matoviča?


3. Kto dal Národnej kriminálnej agentúre politický príkaz na odstavenie prokurátora Vasiľa Špirka?


Keď bolo treba pred voľbami skompromitovať Igora Matoviča, NAKA neváhala predvolávať svedkov aj cez víkendy a potom vynášať ich výpovede do médií. Robert Fico, ktorý porušil Matovičovo daňové tajomstvo, sa výsluchu nemusí obávať ani cez pracovné dni. Vyšetrovateľ tento úkon nemá ani len naplánovaný. Za navlas rovnaký paragraf bol pritom nielenže predvolaný, ale v priebehu niekoľkých hodín aj obvinený zamestnanec Tatra banky Filip Rybanič. Rovnosť pred zákonom v podaní vlády kontinuity a pokroku.


Dvojaký meter vidieť aj pri preverovaní rodiny Palovičovcov, chápadiel Ladislava Bašternáka na prokuratúre. Keď sme odhalili ich majetkové prepojenia a nepriznané rezidencie na Floride, dostali tú maximálnu možnú, tridsaťdňovú lehotu na vysvetlenie. Dodnes nie sú trestne ani disciplinárne stíhaní. Ako sa dokáže tento istý štát „postarať“ o prokurátora zo dňa na deň, keď treba, pocítil na vlastnej koži Vasiľ Špirko. Aj uňho odviedla špinavú robotu NAKA a aj uňho stačila výpoveď pochybného svedka – odsúdeného daňového podvodníka. Ten je pre Národnú kriminálnu agentúru dôveryhodnejší ako prokurátor s dobrou povesťou a nespochybniteľnými úspechmi v boji proti zločinu.


Stav, keď môžu podriadení ministra vnútra obviniť a odstaviť prokurátora, ktorý vyšetruje ich šéfa, pripomína Hlavu 22. Tento stav je pre slušný štát neprípustný. Otázok a podozrení je tu príliš veľa. Jedno z najzávažnejších je, že sa Robert Kaliňák potreboval dostať k informáciám, ktoré o ňom prokurátor Špirko zhromaždil. Ako ďaleko zájde ešte táto chobotnica? A dokedy sa budú koaliční partneri len ticho prizerať? Ak niekto má v moci pritlačiť na Smer, tak sú to SNS, Most a Sieť. Mlčanie z nich robí spoluzodpovedných, ktorých bude čoraz ťažšie od Smeru rozoznať.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 04 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 05 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:54