Peter MihókPavol Funtál
StoryEditor

Výzvy pre európskych lídrov: terorizmus aj byrokracia

16.09.2016, 00:00
Únia potrebuje veľkú revíziu toho, čo nás brzdí a čo nás môže pohnúť dopredu.

Po riešení ďalšej perspektívy EÚ, čo má byť jeden z cieľov dnešného neformálneho stretnutia predstaviteľov Únie v Bratislave, sa musíme vrátiť k jej pôvodným cieľom. Tie aj po 60 rokoch ostávajú aktuálne a z hľadiska budúcnosti kľúčové.

Bezpečnosť a istoty občanov
Tieto atribúty dnešný svet vníma rizikovejšie ako pred niekoľkými rokmi. Výrazne k tomu prispela migračná vlna. Viaceré členské krajiny, aj keď pod paľbou kritiky z Bruselu, ju zvládli oveľa lepšie ako samotná únia. Vývoj smeruje k tomu, že jednotlivé členské krajiny budú schopné lepšie chrániť svoje zvrchované územia priamo než prostredníctvom EÚ. Jednou z kľúčových otázok je riešenie siete prevádzačov a pašerákov. Riešenie tohto problému je prvým krokom účinných opatrení na zníženie nelegálnych narušení schengenského priestoru. Tu je úloha a pozícia únie nezastupiteľná. 

Európa bez konfliktov a vojen je hlavným faktorom bezpečnosti a istôt občanov členských krajín. Podmienkou na naplnenie tohto cieľa je celoeurópska spolupráca a vzájomné rešpektovanie všetkých hráčov na kontinente. Bezpečnostný aspekt má aj ekonomickú a sociálnu dimenziu. EÚ nemôže byť hospodársky úspešná, keď s ostatnými európskymi hráčmi nebude spolupracovať. Keď sme boli schopní nájsť riešenia v bipolárnom svete, o to viac ich musíme byť schopní nájsť dnes. Významným bezpečnostným rizikom dneška je aj medzinárodný terorizmus. Tu musíme hľadať spoločné aj globálne riešenia.

Prosperita a udržateľný rozvoj
Prvé štyri desaťročia sa zdalo, že európska integrácia je modelovým riešením pre udržateľný rozvoj a rast kvality života. Nástup nového tisícročia naznačil, že to dlhodobo nemusí platiť. Členské krajiny EÚ začali strácať dynamiku svojho rozvoja a väčšinou neboli schopné udržiavať krok s USA. Súčasne boli akoby zaskočené obrovskými zmenami v Číne, Indii či na Arabskom polostrove. Začali sa objavovať prvé náznaky, že Európa žije nad svoje pomery a že vzdelanie mladej generácie nezodpovedá potrebám trhu práce. 

Dnes sa tento dojem stáva tvrdou realitou. Vysoké sociálne náklady a slabé motivačné prostredie výrazne znižujú konkurenčnú schopnosť európskej ekonomiky. Situáciu komplikuje aj neprimeraný regulačný rámec, výrazne zväzujúci podnikateľské aktivity. Uvoľnenie regulácií s cieľom motivácie rastu produktivity firiem je bezprostrednou prioritou pre celú úniu. Vedie nás totiž k vyššiemu stupňu inovácií. 

Nemenej dôležitá je fiškálna oblasť, kde je potrebné orientovať rozpočtové výdavky Únie na rast – s väčším podielom výdavkov na štrukturálne investície a na vedu a výskum. Energetická únia a digitalizácia pritom môžu pôsobiť ako podpora rastu efektívnosti.

Dobre poznáme našich konkurentov aj spojencov. Poznáme náš aj ich potenciál. Urobme teda revíziu toho, čo nás brzdí a čo nás môže pohnúť dopredu. Zrealizujme renesanciu v našom myslení. Tak, aby Únia nebola tým hráčom, ktorého priestor sa zužuje, ale ktorá ho v globálnom politickom a ekonomickom prostredí dokáže udržať a rozvíjať. Len toto je cesta k udržateľnému rozvoju a lepšej kvalite života nás všetkých.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 03:20