Šéf KDH Alojz HlinaTASR/Š. Puškáš
StoryEditor

Vďaka plateniu dane z príjmu bude viac detí

08.11.2016, 23:00

Chceme podporiť prorodinnú politiku, preto dávame do diskusie nasledovné návrhy. Modelová situácia: Firma, ktorá zaplatila daň z príjmu, platí v nasledujúcom roku preddavky na daň z príjmov. Analyzujeme možnosť, aby takáto firma mohla svojim zamestnancom vyplatiť za každé ich dieťa 50 eur mesačne a celú sumu, ktorú táto firma vyplatí zamestnancom, si následne odráta zo sumy, ktorú má povinnosť zaplatiť vo forme preddavkov na daň z príjmov. Čo si od toho sľubujeme?

Benefity pre pracujúcich zamestnancov a ich deti – zvýšený príjem za každé dieťa a podporu rodiny. Benefity pre firmy – stanú sa atraktívnym zamestnávateľom a lojalita zamestnancov sa zvýši. A tiež benefity pre štát. Záujem o daňovú optimalizáciu sa zníži, keďže môže prevládnuť zámer byť dobrým zamestnávateľom, ktorý bude lepšie platiť svojich zamestnancov. Nezanedbateľný význam bude mať aj skutočnosť, že zamestnanci budú chcieť, aby firma, v ktorej pracujú, platila daň z príjmu a budú vlastne robiť vnútorný „audit“. Navyše, prípadnú daňovú optimalizáciu bude vedenie spoločnosti ťažko odôvodňovať, keďže by mala priamy vplyv na príjem zamestnancov. Etika podnikania sa zvýši.

Bude zaujímavé sledovať, či firma bude optimalizovať cez Seychely, alebo radšej dá peniaze pre deti zamestnancov. Samozrejme, treba brať ohľad na geniálne schopnosti našich daňovníkov so všetkým vybabrať, preto je dôležité systém dobre nastaviť. Rovnako je potrebné zvážiť, do akej výšky preddavkov môže podnikateľ použiť toto opatrenie. Ak firma platí daň z príjmu a následne tak môže pomôcť deťom svojich zamestnancov, okrem toho, že bude atraktívna, je i predpoklad, že sa aspoň čiastočne zmení aj nazeranie na platenie daní. Platenie daní tak môže byť „omilostené“. Ten, kto platí daň, nie je neschopný, ale naopak, priamo pomáha svojim zamestnancom.

V konečnom dôsledku môže byť pri zvýšení daňovej disciplíny toto opatrenie len mierne zaťažujúce pre štátny rozpočet, na druhej strane je to však vyvážené dlhodobým strategickým záujmom o podporu rodiny. V zmysle pravidla, že firma, ktorá platí dane z príjmu, má viac možností, ako podporiť rodinu, navrhujeme aj opatrenie, že firma, ktorá zaplatila daň z príjmu, si môže v nasledujúcom daňovom období odrátať z preddavkov na daň aj náklady na prevádzku firemnej škôlky. Do diskusie dávame návrh aby to bolo do výšky 25 percent z celkových nákladov na ich prevádzku, maximálne však do výšky 25 percent zo sumy preddavkov. Toto opatrenie je rovnako v strategickej línii prorodinných opatrení. No ako? Dáva to zmysel?

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-26 12:33:07 - Feat.: - Title: Hlina vyzýva na vyvodenie zodpovednosti pre lykožrútovú kalamitu na Horehroní 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-21 11:53:23 - Feat.: - Title: Opozícia chce k priamym platbám agrovýbor a poslanecký prieskum v platobnej agentúre, vraví Hlina 05 - Modified: 2024-03-15 12:31:48 - Feat.: - Title: Dejú sa klamstvá a podvádzanie zo strany vlády. SaS plne podporuje pondelkový protest farmárov, vraví Hlina
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 08:43