Ivan MiklošPavol Funtál
StoryEditor

Brexit, Trump, gangstri a prostitútky

13.11.2016, 23:00

Po brexite sa mohlo zdať, že ide len o epizódu, aj keď významnú, teraz je však evidentné, že žijeme na začiatku novej epochy a že zmena je paradigmatická. Spoločné črty brexitu a Trumpovho triumfu sú totiž neprehliadnuteľné a k paradigmatickej zmene sa zatrúbilo v krajinách, ktoré boli doteraz kolískou a hlavnými piliermi liberálnej demokracie a otvorenej spoločnosti.

Zásadným problémom odmietnutia liberálnej demokracie a otvorenej spoločnosti je fakt, že všetky ostatné alternatívy sú rádovo horšie – to nie je teória, príkladov z minulosti aj súčasnosti je neúrekom. Nádejou však je, že nie všetky nedostatky teraz odmietaného systému sú takpovediac systémovými slabinami. Mnohé vyplývajú z evidentných chýb mainstreamových politických elít, ktoré sa dajú napraviť. Čo mám na mysli? To, že s populizmom sa nedá bojovať ani iným populizmom, ale ani alibizmom a zatváraním očí pred problémami. Napríklad, dôsledná ochrana hraníc musí byť základnou povinnosťou štátu (pričom múry nie sú riešením, skôr dôkazom zlyhania). Alebo to, že imigranti musia akceptovať pravidlá a hodnoty krajiny, do ktorej sa chcú prisťahovať.

Neriešenie problémov, zatváranie očí pred nimi a všadeprítomná politická korektnosť, ktorá ich nedovoľuje ani len otvorene pomenovať, nie to ešte riešiť, viedli napokon k tomu, že všetkých nespokojných a nahnevaných oslovil, presvedčil a zjednotil totálne nekorektný politik, ktorého pred krátkym časom ešte takmer nikto nebral vážne.

Špeciálne ostražité by mali byť krajiny ako je Slovensko. Brexit a Trump totiž znamenajú pre nás väčšie ohrozenie ako pre väčšinu iných krajín. Prečo? Brexit ohrozuje EÚ a Trump zase NATO. EÚ a NATO sú dnes najdôležitejšími garantmi a predpokladmi našej prosperity, bezpečnosti a nezávislosti. Sme malá, od exportu, a teda na slobodnom obchode závislá krajina. Brexit, ale ešte vo väčšej miere realizácia Trumpových zámerov a sľubov, môžu viesť k protekcionizmu, obchodným vojnám, uzatváraniu sa a obmedzovaniu obchodu. Ak sa to stane, tak budeme patriť medzi najväčšie obete.

Oslabenie NATO by pre nás znamenalo hrozbu zo strany čoraz agresívnejšieho Ruska. Navyše na rozdiel od Poľska a Estónska dávame Trumpovi do rúk argumenty proti sebe tým, že neplníme vlastný záväzok v oblasti výdavkov na armádu. Stanley Kubrick povedal, že „veľké národy sa vždy správajú ako gangstri a malé národy ako prostitútky“. Vďaka EÚ a NATO to v posledných desaťročiach neplatilo, hrozí však, že sa k tomuto modelu môžeme čoskoro vrátiť.

01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 23:26