Ján Oravec
StoryEditor

Donúti ilegálny tatarák úrady k sebareflexii?

24.11.2016, 23:00

Tatársky biftek je tradičná špecialita zo surového mäsa, ktorá je obľúbená nielen na Slovensku, ale aj vo väčšine európskych krajín. Na rozdiel od nich je však tatarák na Slovensku ilegálnou pochutinou. „Mimo zákona“ ho postavila vyhláška ministerstva zdravotníctva ešte z roku 2007, ktorá umožňuje v reštauráciách podávať len jedlá z tepelne spracovaného mäsa.

Pamätníci z radov labužníkov si spomenú, že táto pochúťka sa pred rokmi na istý čas vytratila z jedálnych lístkov reštaurácií, aby sa na ne pozvoľna a potichu vrátila. Dá sa povedať, že dnes je štandardnou súčasťou ponuky väčšiny reštaurácií. Je preto len logické, že niekoľko nadšencov sa pred časom rozhodlo zorganizovať „Tatarákový festival“, počas ktorého mali zákazníci niekoľkých reštaurácií rozhodnúť, ktorá z nich pripravuje najlepší tatarák v Bratislave.

A aký bol verdikt zákazníkov? To nevieme a zrejme sa to ani nedozvieme, pretože v tomto momente udalosti nabrali nečakaný spád. Podľa organizátorov festivalu všetky reštaurácie navštívil Úrad verejného zdravotníctva, nariadil im tatarák vyradiť z jedálneho lístka a naparil im pokutu. Za porušenie vyhlášky z roku 2007. Reštaurácie sa rozhodli svoju účasť na festivale odvolať, čo zasa prinútilo organizátorov festival napokon zrušiť. Odôvodnenie ich rozhodnutia majiteľom jednej z reštaurácií je viac než veľavravné: „Ak si ako reštaurácia pohneváte hygienu, tak vás budú buzerovať aj za najmenšie hlúposti... a pokutovať, až kým nezavriete alebo vás nezavrú oni.“

Veru tak. Ide o typický príbeh o tom, ako sa inak legitímny cieľ, v našom prípade ochrana zdravia, zvrhne na nezmyselnú a neopodstatnenú buzeráciu. Logika zákazu – surové mäso môže obsahovať rôzne baktérie alebo parazity – dostáva prvé trhliny, keď sa vzťahuje na tatarák, ale nie na sushi, pretože ryby nie sú považované za mäso, a preto sa na ne vyhláška nevzťahuje. Ďalšie trhliny zákazu sa ukážu pri porovnaní so zahraničím, v ktorom väčšinou tatarák nie je na „čiernej listine“ regulátorov a teší sa obľube tamojších gurmánov evidentne bez akýchkoľvek katastrofických dôsledkov na ich zdravie.

Naše úrady majú v „tatarákovej kauze“ v zásade tri možnosti. Môžu sa vrátiť k tichému tolerovaniu nedodržiavania zákazu. Môžu začať dôsledne vynucovať dodržiavanie zákazu pod hrozbou sankcií. Alebo môžu podstúpiť sebareflexiu a nezmyselnú vyhlášku navrhnú okamžite zrušiť. Ak sa nerozhodnú pre poslednú možnosť, bude zákaz tataráku oprávnene patriť k najhorúcejším kandidátom v ankete Byrokratický nezmysel roka.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 18:12