ropaReuters
StoryEditor

Ekonomika sľubuje všetko, len nie nudu

12.01.2017, 23:00

Aké trendy budú hýbať svetovou ekonomikou v tomto roku? Podobne ako svetoví ekonómovia, ani ja nemám na túto otázku zaručenú odpoveď. No pokúsim sa pomenovať niekoľko očakávaných trendov či možností, akým smerom by sa ekonomika mohla vyvíjať. 

Je pravdepodobné, že ropa by mohla výhľadovo posilniť. Vlády s protichodnými záujmami sa po rokoch na pôde OPEC dokázali zhodnúť na obmedzení ťažby. Ropa by v dôsledku tohto kroku mohla krátkodobo vyskočiť až k 75 dolárom za barel. Svoju rolu však môže hrať nižší dopyt kvôli slabému ekonomickému rastu mimo USA, ako aj alternatívne zdroje energií (plyn z bridlíc), ktoré sa pri tejto cene znovu oplatia ťažiť a prídu na trh. Preto som k dlhodobému nárastu ceny ropy nad túto úroveň skôr skeptický.

Rok 2017 môže byť bezpochyby rokom amerického dolára. Kým USA postupne škrtia monetárnu politiku, ostatné veľké centrálne banky robia presný opak. To predznamenáva vyššiu obľubu americkej meny oproti euru, franku či yenu. Kurz dolára by sa za týchto okolností mohol dostať pod cyklické minimá okolo 1,05 dolára za euro a postupne až k parite. A ak by medvedie trhové signály zostali bez zmeny, mohol by v priebehu roka kurz prelomiť paritu a dostať sa až k úrovni 0,95. Tento vývoj môže pomôcť európskym exportérom, ale zároveň predražiť dovoz energií a celkovo spotrebu dolárových tovarov na starom kontinente. 

Veľkú rolu v tomto roku zohrá americká realita a neriadená strela menom Donald Trump. Avizované protekcionistické opatrenia v snahe navrátiť slávu americkému priemyslu by mohli mať až apokalyptický vplyv na celosvetový obchod (a všetky svetové ekonomiky). Samozrejme, volebný program je jedna vec a skutočné kroky po zvolení iná. No Donald Trump zatiaľ verbálne nepoľavuje v snahe za každú cenu ochrániť americkú ekonomiku a „naliať krv do žíl“ oceliarní a ťažkého priemyslu v USA. 

Zaujímavé bude tiež sledovať, ako sa bude dariť rozvojovým trhom aj startupovej scéne. Hoci zlé jazyky hovoria, že počet populárnych „inkubátorov pre nováčikov“ prekonáva počet reálnych startupov a celá oblasť je nafúknutá bublina, tomuto sektoru nemožno uprieť istý ekonomický potenciál. Zhrnuté a podčiarknuté, vo svetovej ekonomike je aj v tomto roku niekoľko neznámych faktorov, ktoré čakajú na svoje riešenie. A zvolený postup – napríklad v prípade ďalšieho osudu eurozóny – ovplyvní všetkých svetových hráčov. Isté je len to, že rok 2017 rozhodne nebude patriť medzi nudné.

Autor je hlavný analytik TopForex. 

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 08:35