Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Najviac riskujete, keď neriskujete

17.01.2017, 23:00
dnes píše

Bankový trh na Slovensku má svoje špecifiká. V Európe ide o jedno z najviac regulovaných odvetví na trhu. Na Slovensku zároveň nemalý počet hráčov manévruje v nadpriemerne silnom konkurenčnom prostredí a situáciu okoreňuje kreatívna legislatíva s politickými cieľmi. Boj o klienta je nemilosrdný a s cenami sa ide na dreň. Dôkazom je pokles cien hypoték pod úroveň západoeurópskych krajín, nepodložených lepšou platobnou schopnosťou klientov na Slovensku. Otázkou však je, čím sa dá presvedčiť klient, ak už s cenami narazíte na dno.


Myslím si, že v najbližších rokoch, aj vplyvom smernice o platobných službách PSD2 a príchodom ďalších hráčov na trh, budú musieť banky ukázať iné zbrane, ako sú len nízke ceny, ktoré sú zároveň cestou do záhuby. Užitočné inovácie, spolu s kvalitou poradenstva, ale aj služby nad rámec „tradičnej“ bankovej ponuky budú zohrávať veľkú úlohu na trhu.


Klientske nároky na kvalitu sa zvyšujú už teraz. Paralelne s tým, ako sa zvyšuje kvalita a dostupnosť mobilných zariadení. Len na ilustráciu, v roku 2015 sa vo svete predalo osemkrát viac smartfónov ako v roku 2009. A práve mobilná aplikácia je pre klienta veľmi pohodlným a jednoduchým riešením. Pre banku to však predstavuje náročné prípravy a procesy. Oplatí sa teda investovať do tohto komunikačného a predajného „kanála“?


Veľmi dobre si spomínam na to, keď sme v ČSOB presne pred piatimi rokmi uvádzali do prevádzky mobilnú aplikáciu ČSOB SmartBanking. Odvtedy v nej pribudli funkcie, ktoré sme si v tom čase vedeli ešte len ťažko predstaviť, a zaradila sa medzi aplikácie s najvyššou penetráciou u klientov v Európe. Aktívne ju využíva už stotisíc klientov a prihlasujú sa do nej trikrát častejšie ako do prostredia internet bankingu. Počty aj objemy transakcií realizovaných cez aplikáciu významne narastajú. Dnes sa nám to už zdá ako veľmi logické. Klienti si popri čítaní správ v mobile alebo čakaní na stretnutie stihnú cez aplikáciu veľmi jednoducho zaplatiť účty, prezrieť vývoj investícií či odoslať mimoriadnu splátku úveru.


Dôležité však je nezmeškať vlak. Príbehy Nokie, Motoroly alebo Kodaku či Yahoo sú až príliš dobre známe. Ani tieto kedysi svetové giganty neurobili nič zlé. Problém bol, že to neurobili správne. Najťažšie je vedieť, do čoho investovať, a to s neistou návratnosťou. Bankový sektor stojí pred veľkými zmenami a veľkými investíciami. A názorov na budúce „správne“ modely bánk je neúrekom. Avšak lepšie je mať neistú cestu ako nijakú.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 10:57