Jana Kiššová
StoryEditor

Poslanci SaS napísali otvorený list. Podľa nich Smer neprešiel testom dôvery

19.01.2017, 15:24

Milí občania,

často počúvame, že z opozície toho veľa nepresadíme a až do ďalších volieb, kým nebude strana Sloboda a Solidarita súčasťou vlády, nemáme reálnu šancu niečo zmeniť. Čiastočne je to tak, kapry si sami rybník nevypustia a tak sme svedkami valcovania prospešných zákonov v parlamente vládnou koalíciou. Neodrádza nás to však a stále upozorňujeme na problémy, prinášame nové témy, riešenia a návrhy. Jednoducho, makáme. 

Keď sa nám mnohí z vás začali ozývať, že sa vám podozrivo zvýšili preddavky na ceny za energie (čo nie je v súlade so sľubovaným zlacnením), potvrdili sa naše predpoklady z decembra. Už vtedy, po zverejnení cenového rozhodnutia regulačným úradom, sme upozorňovali na to, že k zníženiam energií nedôjde. Naopak, bude množstvo takých, ktorým sa ceny významne zvýšia a neochránia ich od nich ani krásne plagáty vyzdobené vlastnou hlavou nášho pána premiéra.

Na základe vašich podnetov sme sa rozhodli zistiť, ako je to s našimi tušeniami, premiérovými vyhláseniami a vašimi preddavkovými faktúrami. Čo spôsobilo ten brutálny nárast cien?

Čo sme zistili? Chýb bolo hneď niekoľko, a kardinálnych. Po predvolebnom šaškovaní s vratkami za plyn sa v Smere rozhodli vytiahnuť od ľudí ďalšie peniaze a brutálne zvýšili časť fixných poplatkov (tzv. poplatok za ističe). Nezabudli sa hneď obhájiť, že ceny energií predsa určuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetní (ÚRSO), ktorý je, samozrejme, nezávislý, a teda aj keby vláda chcela, tak zasahovať do regulácie nemôže. Čo to spraví s cenami od januára, však museli vedieť, veď (snáď) nie sú až takí diletanti. Drzosťou včerajšieho dňa bolo aj vyjadrenie predsedu regulačného úradu Jozefa Holjenčíka, ktorý do poslednej chvíle tvrdil, že ceny neporastú a informácie o opaku sú výsledkom nepochopenia zavedených zmien. Asi si neuvedomil, že mnohí už máme v rukách faktúry s preddavkami a že vieme čítať.

Na túto donebavolajúcu drzosť sme upozornili včera na tlačovej besede. Testom dôvery Smer neprešiel, výhovorky o "nesprávnom pochopení nového zloženia cien" sú chabé. Práve naopak, občania Slovenska to pri pohľade na preddavky pochopili veľmi správne - nechcú plniť ďalšie bezodné vrecká.

Reakcia Roberta Fica na seba nedala dlho čakať. Z nezávislého ÚRSO sa zrazu stal úrad priamo riadený z úradu vlády. Príkaz Roberta Fica znel jasne – poplatky musia zrušiť.

Naša kritika priniesla reálny výsledok.

ÚRSO štruktúru taríf bezodkladne prehodnotí a upraví. Prípady budeme ďalej riešiť individuálne a situáciu aj naďalej sledovať. Aby sa neopakovalo, že „čo na plagáte, to nikde inde“.

Milí priatelia,

ďakujeme, že chodíte s otvorenými očami a upozorňujete nás na veci, ktoré sa vám nepozdávajú. V SaS budeme makať ďalej, aby sme po najbližších voľbách mohli prinášať riešenia a zlepšováky pre váš ľahší život, ale už z pozície vládnej strany, odkiaľ to všetko pôjde jednoduchšie.

01 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 02 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent 03 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 04 - Modified: 2024-03-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme 05 - Modified: 2024-03-13 13:24:20 - Feat.: - Title: Humennému hrozil čierny scenár. Multimiliónový problém na východe napokon hasí až ministerka Saková a vláda
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:51