Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Neviditeľná ruka trhu či cenová bublina

14.02.2017, 23:00
Dnes píše Daniel Kollár, generálny riaditeľ a predseda Predstavenstva ČSOB

Dynamický rast cien nehnuteľností podnietil diskusie o tom, či nie sme opäť svedkami cenovej bubliny. Je toto tempo zdravé a dokážu majitelia nehnuteľností splácať svoje záväzky aj po niekoľkých rokoch? Je déjá vu z roku 2008 opodstatnené?


Pred rokom 2009 sa nehnuteľnosti na Slovensku kupovali doslova vo veľkom a nemalú časť tvoril zahraničný dopyt. Pripravovali sme sa na vstup do eurozóny a kúpa nehnuteľnosti na Slovensku, ktoré malo vymeniť koruny za eurá, predstavovala pre cudzincov investíciu s perspektívou vysokého zhodnotenia. Dnes je situácia iná. Rast trhu podporuje hlavne domáci dopyt, pričom jeho veľkú časť tvorí reálna potreba obyvateľstva. Taktiež cenový vývoj je v porovnaní s minulosťou odlišný. Ceny nehnuteľností vtedy rástli rekordným tempom a z roka na rok zdraželi viac ako o tretinu, zatiaľ čo mzdy v porovnaní s tým stúpli iba o necelú desatinu. V súčasnosti je rast cien nehnuteľností do značnej miery kompenzovaný rastom miezd. Priemerné úroky na úveroch na bývanie sa pred rokom 2009 hýbali na úrovni medzi šiestimi až siedmimi percentami. Aktuálne sú pod dvomi percentami.


Slovensko patrí ku krajinám, v ktorých jednoznačne prevláda zvyk nehnuteľnosť vlastniť, nie si ju prenajímať. Taktiež prevláda financovanie z vlastných zdrojov. Úver na bývanie v súčasnosti spláca asi desatina Slovákov, oproti takmer trikrát vyššiemu priemeru eurozóny.


Úrokové sadzby na hypotékach sa vlani dostali na najnižšiu úroveň v poprevratovej histórii. Pretrvával trhový optimizmus a zároveň pre neatraktívne úroky na vkladoch klienti vnímali nehnuteľnosti ako zaujímavú investíciu. Kto chcel, mohol staršiu nehnuteľnosť dobre predať a zároveň si vybrať inú zo širokej ponuky novostavieb. S dopytom však, pochopiteľne, rastú ceny.


Predpokladám, že v tomto roku budú úroky na úveroch v súlade s očakávaniami a so zdravým vývojom na trhu mierne rásť. Začnú tiež platiť prísnejšie podmienky pre hypotekárne úvery, postupne sa bude nasycovať aj dopyt, a tomuto vývoju sa postupne prispôsobia ceny. Za kľúčové považujem to, že vývoj cien nehnuteľností zostáva aj po minuloročnom prudkom raste ešte stále pod rizikovým pásmom vývoja.
Preto je dobré zhodnotiť si aktuálne fakty predtým, ako sa rozhodnete kupovať alebo predávať nehnuteľnosť, aby sa predišlo situáciám, keď emócie hýbu trhom a našimi rozhodnutiami. Teda, aby náš postoj k nehnuteľnostiam, či už z pohľadu predávajúceho alebo kupujúceho, nebol skreslený nadnesenými, príliš optimistickými alebo pesimistickými správami.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 10:58