StoryEditor

Ivan Mikloš: Sulík je excel

26.02.2017, 23:00

Minulý týždeň vyvrcholila niekoľko týždňov trvajúca vzrušená a vzrušujúca debata o tom, čo je Richard Sulík. Či fašista a ak áno, či trápnučký, alebo aký, či nacionalista, vlastenec, alebo liberál. Celú túto debatu pritom vyvolal samotný Sulík svojimi početnými „neortodoxnými“ vyjadreniami v médiách.

Nakoniec to zobral do vlastných rúk a všetkým vysvetlil, že je „slovenský liberál“, čím chcel zrejme vysvetliť, ako je možné byť liberálom a zároveň odmietať univerzalitu ľudských práv.

Hneď som si spomenul na jeden z vtipných a výstižných bonmotov Ronalda Reagana. Povedal, že rozdiel medzi demokraciou a ľudovou demokraciou je taký ako medzi kazajkou a zvieracou kazajkou. Presne ako medzi liberálom a slovenským liberálom.

Potom som si prečítal rozhovor s podpredsedníčkou parlamentu Luciou Nicholsonovou, ktorá povedala, že Sulík je „... odhliadnuc od témy imigrantov – naozaj nespochybniteľný odborník, pokiaľ ide o daňovú a odvodovú politiku a celú ekonomickú oblasť.“

Obávam sa, že ani to nie je pravda. Sulíkovu kompetenciu v odvodovej a daňovej oblasti nedávno veľmi presvedčivo spochybnil bloger Marián Jánoš. Kompetenciu v celkovej ekonomickej oblasti opakovane spochybňuje samotný Sulík svojimi vyjadreniami. Napríklad jeho názory, že dovoz lacnejšej pracovnej sily zo Srbska a iných krajín je pre Slovensko nevýhodný, odmietli všetci odborníci, ktorých názor som mal možnosť čítať (a nebolo ich málo). Najlepšie to vystihol jeden z nich, ktorý povedal, že ak by platila Sulíkova logika, tak USA by museli byť veľmi chudobnou krajinou.

Okrem toho, v ekonómii, špeciálne v makroekonómii a hospodárskej politike vždy platilo, že dôležité sú nielen priame, viditeľné dôsledky (akcia a reakcia) ale často omnoho viac aj nepriame, oneskorené a sprostredkované dôsledky a súvislosti. Napríklad imigráciu je potrebné vnímať aj v súvislosti s demografickým vývojom, nízkou pôrodnosťou a starnutím populácie, takže by sme ju nie že nemali odmietať, ale mali by sme ju aktívne podporovať.

Ďalší problém je v tom, že v dnešnom navzájom prepojenom a závislom svete platí, že geopolitika, politika a ekonomika sa navzájom veľmi významne ovplyvňujú, špeciálne v malých, otvorených ekonomikách, ako je Slovensko. Preto platí, že človek, ktorý neuznáva dôležitosť geopolitiky a ekonomické vzťahy chápe len ako hru s nulovým súčtom (zero sum game) v rámci vzťahu „má dať – dal“, nemôže byť nikdy dobrým národohospodárom. Možno účtovníkom.

Sulíkovi vraj dali stranícki kolegovia excelovskú tabuľku s témami, ku ktorým sa nemá vyjadrovať. Aj tak nepomohlo. Napriek tomu, že je ... excel.

01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 15:54