Tomáš Malatinský
StoryEditor

Likvidácia tripartizmu vo VšZP je neprípustná

16.09.2021, 00:00
Vzhľadom na stratu 120 miliónov eur považujem za dôležité vykonať kontrolu hospodárenia VšZP.

Zástupcovia zamestnancov ani zamestnávateľov už nie sú v Dozornej rade Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ministerstvo zdravotníctva ako jediný akcionár poisťovne nečakane odvolalo Mariána Magdoška, mňa a ďalších členov, ktorí chceli upozorniť na neefektívne hospodárenie s verejnými zdrojmi.

Z celospoločenského hľadiska je tento postup neprijateľný z dôvodu, že ide o inštitúciu, ktorá i napriek tomu, že je akciovou spoločnosťou, má verejný charakter, pretože hospodári s verejnými zdrojmi, ktoré získava z verejného zdravotného poistenia. Do tohto systému prispievajú hlavne zamestnávatelia a zamestnanci, preto to berieme ako nebývalý krok a drastický zásah do fungovania kontrolných orgánov VšZP, čím došlo k likvidácii tripartitného systému.

Zároveň minister zdravotníctva degradoval VšZP na bežnú firmu, ktorej dozorná rada je kreovaná výlučne zo zástupcov, ktorí sú v podriadenom postavení k nemu a v prípade členov DR za zamestnancov predstavenstvu, respektíve generálnemu riaditeľovi. Z tohto dôvodu sa obávame, že zo strany novokreovanej dozornej rady nebudú vytvorené predpoklady na nestranný výkon kontrolnej činnosti.

Po príchode nového vedenia štátnej poisťovne v roku 2020 nám začali pribúdať rôzne sťažnosti zamestnancov. Keď sme sa pokúsili tieto podnety prešetriť, časť členov dozornej rady minister zdravotníctva odvolal. Medzi podnetmi bola napríklad obava ekonomickej efektívnosti organizačných zmien s následkom prepustenia desiatok až stovky pracovníkov s vysokými odmenami a následným prijímaním nových zamestnancov vo vyššom počte.

Ďalej došlo k nárastu počtu pobočiek, pričom sa stávalo, že riaditeľ pobočky mal iba jedného podriadeného. Ďalším z podnetov bolo neefektívne nakladanie s prostriedkami rozpočtu VšZP napríklad aj pri náborovej činnosti nových poistencov, keď boli prijímaní pracovníci, pričom ich odmena mohla dosiahnuť až sumu 100-tisíc eur. Podnety sa týkali aj financovania marketingovej kampane, napríklad projektu Peňaženka zdravia.

Z uvedených dôvodov sme sa s ďalšími odvolanými členmi rozhodli obrátiť sa na najvyššie autority, ktoré môžu tento nepriaznivý stav prešetriť. Považujeme za dôležité vykonať celkovú kontrolu hospodárenia s prostriedkami rozpočtu VšZP aj vzhľadom na skutočnosť, že za rok 2020 vyčíslila VšZP stratu hospodárenia vo výške takmer 120 miliónov eur, stratila viac ako 160-tisíc poistencov, čím sa strata naďalej prehlbuje.

Inštitúcia, ktorá zastáva také významné postavenie vo verejnom sektore, si vyžaduje nielen transparentné hospodárenie, ale aj dohľad, keďže hazarduje nielen s reputačným rizikom, ale aj s neefektívnym nakladaním prostriedkov daňových poplatníkov.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 10:25