StoryEditor

Spoločnosť potrebuje vytvoriť oázu elít

23.03.2017, 13:37

Zdá sa mi, ako keby sa zemeguľa bohužiaľ zbláznila a nikoho nebaví seriózne sa zamyslieť ako ďalej. Mnohí možno toho ani nie sú schopní. Ostáva to na Klube bojovníkov s veternými mlynmi. Ja tam bohužiaľ tiež patrím.

Máme geneticky zakódovanú vlastnosť, že väčšinou dôverujeme silným jednotlivcom, ktorí dokážu udržať disciplínu v komunite a prejavujú aktívnu snahu chrániť komunitu pred vonkajším nepriateľom spravidla to nie sú tí najzodpovednejší a najvzdelanejší jednotlivci v prípade ľudského spoločenstva.

V poslednom období sa nielen u nás derú na vrchol politických a riadiacich špičiek rôzni ľudia so silnými väzbami na rôznych ľudí. Elita národov vzdelaní a uznávaní odborníci nemajú na to, aby sa zapojili do takéhoto diania a z politiky rýchle vycúvajú, ak sa tam čírou náhodou dostanú.

Uvedomujem si, že súčasnú situáciu môžem len z obďaleč sledovať a môžem maximálne komentovať s minimálnym vplyvom na ďalší vývoj. Neteší ma to, no tak sú rozdané karty. V blízkom časovom horizonte nevidím žiadnu príležitosť na zmenu, ľudia si skôr zvolia do čela štátov pravicových alebo ľavicových extrémistov ako uznávaných odborníkov.

Potrebujeme schopných odborníkov, ktorí by mohli vyviezť európske národy z narastajúcej krízy. Chýbajú nám tu také typy čelných politikov ako boli Charles de Gaulle, Konrad Adenauer a pod. Čo s tým ? Možno raz bude príležitosť tvoriť dejiny, napr. cez rozvojové programy, tak sa niektorí ľudia zapoja a vzniknú oázy elít. Musia vzniknúť živelne z potreby jednotlivca niečo vysloviť. Masa nemá rozum, má mnoho nôh. Takže udupe čokoľvek.

Elita sa nedá organizovať to je fraška. Napokon aj dobro sa ťažko mobilizuje. Elity vždy vznikali tak, že okolo invenčných ľudí sa zoskupilo zopár im podobných. Aristotela, Platóna, alebo Archimeda nikto nevymyslel, ani im neprikázal tvoriť.

Napokon aj spisovný jazyk u nás, aj štát po 1.svetovej vojne vznikli aktivitou málo jednotlivcov. Geniálni chemici, matematici a pod., ale aj kedysi sa zišli štyria hudobníci v Liverpoole a vznikla skupina, ktorá očaruje ľudí dodnes. Napokon všetky kapely vznikli zhlukom zopár jednotlivcov. Prirodzene a živelne sa musia intelektuáli začať stýkať, no a to je to.

Potrebné je, aby sa myšlienky dostávali aj na verejnosť, aby si ľudia všimli, že existujú aj ľudia, ktorí netúžia len po moci a ponúkajú reálnu a príťažlivú strategickú víziu. Osobnosti sa generujú vždy, niekedy sú však slabšie a nevedia vypovedať svoju predstavu. Genetika dáva iba predpoklady, pomery dávajú príležitosť .

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 05:37