Robert Fico a Richard SulíkHN
StoryEditor

Richard Sulík: Rozprávkar, ktorý nepoznal hanbu

20.04.2017, 10:51
Richard Sulík reaguje na vyhlásenia premiéra Roberta Fica o boji proti korupcii.

Nazrieť do hĺbky duše Robertovi Ficovi by bol síce nebezpečný, zato mimoriadne zaujímavý experiment. Možno by sme sa konečne dozvedeli, čo vedie dospelého, súdneho a úspešného človeka k tomu, aby po tom, čo 10 rokov výdatne pomáhal korupcii a rozkrádaniu, s plnou vážnosťou začal tvrdiť, že teraz už naozaj proti nej bojuje. Je to panický strach, pomätenie či úplná strata čo len štipky hanby?

Robert Fico na tomto našom peknom Slovensku totiž premiéruje už celú večnosť. Za jeho éry uzrelo svetlo sveta vyše 150 korupčných káuz a za jeho éry sme sa dostali na koniec rôznych nepekných rebríčkov, napríklad toho o fungujúcej justícii.

Samostatné pôsobenie Roberta Fica v politike sa začína tým, ako zháňal peniaze na založenie Smeru vlastnou hlavou, pokračuje popíjaním koly na Vazovovej a balením úplatkov určených pre neho osobne do alobalu a končí bývaním v byte postavenom z ukradnutých daní. Ficovi kamoši (alebo ľudia, ktorí ho pevne držia za citlivú časť tela) sú Široký, ktorý obral stovky živnostníkov o peniaze, Výboh, ktorý bol vyšetrovaný pre miliónové úplatky v kauze Pandúr, Poór a Brhel, o ktorých škoda písať. Blízki spolupracovníci sú minister Kaliňák, vyšetrovaný pre majetkové podvody, a špeciálny prokurátor Kováčik, najusilovnejší zametač všetkých nepríjemných káuz.

Tak tento Robert Fico ide bez štipky hanby slušným ľuďom rozprávať o tom, ako on bojuje proti korupcii. Chápal by som, keby to rozprával ako vtip na mítingu MDŽ. Ale písať to ako komentár v Hospodárskych novinách?

Prekvapuje ma tiež, kto všetko asistuje Ficovi pri tomto cynickom divadle. Akýsi experti OECD idú na Slovensku uskutočňovať audit. Zrejme experti nečítajú slovenské médiá, lebo by im okamžite bolo nad slnko jasnejšie, že ryba smrdí od hlavy a že z capa záhradníka nespravia.

Ešte menej rozumiem mimovládkam Transparency International, Fair play a Zastavme korupciu. Obzvlášť nerozumiem nadácii Zastavme korupciu, veď ona vznikla ako reakcia na Ficovo rozkrádanie. Chápem, že ak ich premiér pozve na úrad vlády, tak pozvanie prijmú. Ale ísť s Ficom predkladať nejaké návrhy na zlepšenie zákona o oznamovateľoch korupcie, po tom, čo prakticky všetci oznamovatelia za Fica boli poťahovaní vrátane slečny Hlávkovej, ktorá bola vyhlásená div že nie za nepriateľa štátu, lebo upozornila na dohadzovanie štátnych zákaziek na ministerstve zahraničných vecí, je smiešne. Ako keby predstavitelia mimovládok nevedeli, že starého psa novým kúskom nenaučíš.

A vlastne nerozumiem ani Ficovi samotnému, čo tu rieši nejakú korupciu, keď žiadna neexistuje. Stačí sa spýtať ďalšieho rozprávkara, ministra vnútra Kaliňáka, toho času vyšetrovaného pre majetkové podvody. Ten to prednedávnom svätosväte tvrdil rovno v telke.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 04:28