Eurofondy má pod palcom Európska komisia. Slovenským samosprávam by pri ich získavaní pomohlo nulové spolufinancovanie. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

S nulovým spolufinancovaním eurofondov vyhrajú všetci

05.08.2022, 00:00

Ak chcú samosprávy čerpať eurofondy, musia sa na financovaní podieľať piatimi percentami.

Rozpadávajúce sa nemocnice a cesty, chýbajúce vodovody, kanalizácie i sociálne zariadenia. Slovensko stále nedobehlo modernizačný dlh uplynulých desaťročí. Situácia je zložitá, tlačia nás vojna na Ukrajine, pandémia, rastúce ceny energií, tovarov a služieb. Peňazí, tých z vlastnej kasy, nie je veľa. Našťastie veľký – 25-miliardový balík – má Slovensko k dispozícii z fondov Európskej únie.

V tejto situácii občania dnes najviac dôverujú obciam, mestám a vyšším územným celkom. Tieto za ostatné dva roky zvlášť ukázali, že sú schopné a zodpovedné, keď štátu výrazne pomohli zvládať krízové situácie. Či už pri testovaní, očkovaní, umiestňovaní repatriantov alebo pri pomoci utečencom z Ukrajiny. Uprostred vážnej krízy môžu samosprávy štátu a ľuďom pomôcť ešte viac. A to práve realizáciou projektov z eurofondov.

image

Krajina, kde sa obyčajné stáva atraktívnym

Pre napäté rozpočty a neistú situáciu si to však mnohé samosprávy – osobitne menšie obce – dnes nemôžu dovoliť. Lebo nedokážu utiahnuť päťpercentné spolufinancovanie. Ak chcú samosprávy čerpať eurofondy, musia sa na financovaní podieľať aktuálne vo výške päť percent. Obce či mestá, ktoré spolufinancovanie nedokážu uhradiť, nemôžu žiadať o eurofondy.

Tým však ich obyvatelia strácajú príležitosť z eurofondov nielen opraviť cesty, školy, zdravotnícke či sociálne zariadenia, dobudovať vodovody i kanalizácie, poskytnúť starostlivosť núdznym, ale zároveň dať prácu mnohým, ktorí tieto projekty realizujú. Keď totiž nemajú na spolufinancovanie, prichádzajú o balík ako celok.

Riešenie je jednoduché: umožniť samosprávam nulovú spoluúčasť pri čerpaní eurofondov. Apelujem na to s kolegami, pretože sme presvedčení, že tento krok by výrazne pomohol ľuďom na Slovensku.

Čo by sme tým dosiahli? Išlo by o výhru pre všetky strany – občanov, samosprávy aj štát. Eurofondy zadarmo pre mestá a obce prinesú úžitok všetkým. Zrýchlilo by sa ich čerpanie, zmodernizovaná infraštruktúra by zlepšila kvalitu života ľudí a štát by ušetril miliardy, ktoré by skôr či neskôr musel i tak preinvestovať z vlastných zdrojov.

Každé euro z Európskej únie, ktoré nedokážeme v najbližších rokoch investovať doma, budeme musieť Únii vracať. Smutným predstaviteľom zlého čerpania eurofondov už boli vlády Roberta Fica. Dnes je čas prostriedky nevracať, ale využiť a verím, že vláda to urobí v prospech ľudí. Nechať miliardy prepadnúť je luxus, ktorý si Slovensko rozhodne nemôže dovoliť. Nulové spolufinancovanie môže byť veľkým impulzom, aby sme o tom nemuseli ani uvažovať. Ľudia si to zaslúžia.

 

 

 

01 - Modified: 2022-08-03 10:36:57 - Feat.: 1 - Title: Samosprávy už môžu žiadať o dofinancovanie eurofondových projektov, oznámila Remišová 02 - Modified: 2022-07-26 09:31:47 - Feat.: 1 - Title: Samosprávy nemajú informácie k dofinancovaniu zvýšených nákladov na stavby
01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-18 09:46:02 - Feat.: - Title: Samosprávy dostanú v máji celoročný podiel na dani z príjmu firiem, rozhodla Národná rada 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 05 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 11:09