Martin Klus. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Nedovoľme fašistom a populistom hazardovať s naším kompasom

13.09.2022, 19:30

Mám obavy o zahraničnopolitické smerovanie Slovenska, ak by sa zradikalizovaná opozícia po voľbách dostala k moci.

Ukrajinci sa už vyše dvesto dní bránia pred ruskými okupantmi. Bojujú za svoju slobodu, ale aj za mier a bezpečnú budúcnosť celej Európy. Uplynulé dni ukrajinská armáda úspešne pokračovala v oslobodzovaní oblastí okupovaných Ruskom. Jej vojaci dokonca za niekoľko septembrových dní dobyli naspäť viac svojho zvrchovaného územia, než ruskí vojaci celkovo obsadili od apríla. Darmo Kremeľ klame, že ich vojaci sa len preskupujú, aby podporili ofenzívu v iných častiach Donbasu. Realitu v podobe čoraz tragickejšieho stavu ruskej armády sa už Putinovi nedarí zakrývať žiadnou propagandou.

image

Nezabúdame na Lukašenkove zločiny

O to žalostnejšie vyznieva, že ešte aj dnes máme na Slovensku politikov, ktorí naďalej podporujú ruský režim. Spomedzi všetkých vyčnievajú niekdajší premiér Robert Fico, ktorý stojí na čele opozičného Smeru, a odídenec od Kotlebu, dnes predseda hnutia Republika a europoslanec Milan Uhrík. Títo majstri demagógie sa pasujú za vlastencov, no v skutočnosti sa nesprávajú inak ako Putinovi lokaji, a teda zo slovenského pohľadu vlastizradcovia.

Uvediem pár príkladov: expremiér Fico považuje spoločné európske sankcie proti Rusku za nefunkčné a hovorí, že poškodzujú iba nás. Veľmi dobre pritom vie, že je to lož. No ešte hanebnejšieho skutku sa jeho strana dopustila vo Zvolene, kde zneužila 78. výročie Slovenského národného povstania a na slávnostné zhromaždenie pozvala rečniť aj predstaviteľov štátov, ktorých vojaci vraždia v susednej krajine alebo prinajmenšom toto vraždenie logisticky podporujú – ruského veľvyslanca v SR či zástupcu bieloruskej ambasády. To je hanba aj obrovská neúcta k hrdinom SNP. Europoslanec Uhrík, s ktorým Fico čoraz užšie spolupracuje, pre zmenu nedávno vyhlásil, že politika Bruselu sa v ničom nelíši od sovietskej totality a Európska únia je vraj len „podržtaškou“ USA a čaká ju rozpad. Nuž, ponúka sa už len otázka, prečo teda pán europoslanec a jeho asistenti v inštitúcii takéhoto „zlyhávajúceho projektu“ naďalej figurujú.

Spolupráca Smeru s fašistami, ale tiež ruská vojenská agresia na Ukrajine nám otvorili oči a vrhli svetlo na tých, ktorí neváhajú obetovať životy Ukrajincov za ľahko dostupné energie. Hoci najviac vykrikujú, že im ide o dobro Slovenska a jeho občanov, majú nevlasteneckú tvár a nenávidia demokraciu, slobodu, či dokonca aj bezpečnosť, ktorú máme vďaka európskej a transatlantickej spolupráci.

Preto mám vážne obavy, kam by sa pohla naša zahraničná a európska politika po prípadných predčasných voľbách, v rámci ktorých by mohla uspieť zradikalizovaná opozícia. A preto musíme urobiť všetko pre to, aby aj občania pochopili, že dopustiť prevzatie moci fašistami a populistami by bolo obrovským hazardom s naším geopolitickým kompasom aj budúcnosťou celého Slovenska.

01 - Modified: 2022-09-13 09:01:46 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina dosahuje výrazné úspechy aj v Chersonskej oblasti 02 - Modified: 2022-08-29 19:51:45 - Feat.: 1 - Title: Je to kolaborácia s vojnovými zločincami, hovorí Heger. Odsúdil účasťou ruského veľvyslanca na oslavách SNP 03 - Modified: 2022-06-08 14:19:42 - Feat.: 1 - Title: Uhrík má zmazať časti statusu o vedcovi Čekanovi, rozhodol súd
01 - Modified: 2024-04-23 12:54:45 - Feat.: - Title: Peniaze na muníciu pre Ukrajinu stále pribúdajú. Slováci vyzbierali už vyše 3,5 milióna eur 02 - Modified: 2024-04-23 08:28:18 - Feat.: - Title: Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18 až 60 rokov 03 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 04 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 14:59