Lucia Hlinková, členka predstavenstva zdravotnej poisťovne Dôvera SNÍMKA: Zp DôveraSNÍMKA: Zp Dôvera
StoryEditor

Krok vpred a desať vzad

20.09.2022, 08:45
  • Zákonodarca dokonca s účinnosťou od júla minulého roka upravil zákon, aby elektronicky podávané prihlášky ešte viac znížili byrokratickú a ekologickú záťaž.
  • Slobodná voľba poistenca sa vyparuje.
  • Pre menej ako promile otáznych prihlášok ide štát obmedziť slobodu občanov.

Už po pár mesiacoch pandémie bolo jasné, že bude mať nielen porazených, ale aj víťazov. Víťazov najmä v podobe štátov, inštitúcií a firiem, ktoré sa chopia príležitostí, ktoré pandémia tým bystrejším priniesla. Ukázala nám napríklad, že vieme byť šetrnejší k životnému prostrediu. Médiá po začatí pandémie bleskovo preberali správy o znížených emisiách vo vzduchu, zrazu sa veci na úradoch dali vybaviť aj obyčajnými e-mailami. Koľko podvodov z týchto „e-mailovačiek“ štát eviduje? Asi by sme od neho zbytočne čakali na nejaké dáta.

image

Roky čakania

V každom prípade, aj v zdravotníctve vystrelila motyka. Okrem telemedicíny sa v systéme zapracovali aj elektronické prihlášky s elektronickým podpisom, ktorý je plne v súlade s eIDAS a zároveň bez bariér.  Na rozdiel od málo využívaného štátneho riešenia kvalifikovaného elektronického podpisu. Zákonodarca dokonca s účinnosťou od júla minulého roka upravil zákon, aby elektronicky podávané prihlášky ešte viac znížili byrokratickú a ekologickú záťaž. Prešiel rok a máme tu úplne opačný návrh, ktorý ide 10 krokov späť. Zavádza potrebu nielen kvalifikovaného elektronického podpisu na prihláške či dokonca notársky overeného podpisu na tej listinnej, ale aj nezmyslený „akceptačný list“ z pôvodnej poisťovne, a teda ďalšie a ďalšie extra papiere. Slobodná voľba poistenca sa vyparuje. Lebo nabehať s papierom kilometre či inštalovať tie hrozné aktualizácie k čítačkám občianskych preukazov, ktoré si aj tak ideme teraz v rámci celonárodnej zábavy hromadne meniť, je pre väčšinu obyvateľov utrpenie, nie sloboda.

Argument, že sa tento horúci kandidát na nezmyselný byrokratický čin roka pripravuje preto, lebo elektronické prihlášky do zdravotnej poisťovne vedú k podvodom, je úplne scestný. Napríklad u nás, z takmer 25-tisíc elektronických prihlášok bolo treba dodatočne prešetriť len štyri stotiny percenta, teda desať prihlášok. To pre menej ako promile otáznych prihlášok ide štát obmedziť slobodu občanov? Kam sa to vraciame?

Na porovnanie, v iných sektoroch, kde štát nie je nútený súťažiť so súkromníkmi, dochádza k neustálemu zjednodušovaniu procesov pri uzatváraní alebo ukončovaní zmlúv. Napríklad, v prípade komerčných poisťovní možno návrh zmluvy prijať samotným zaplatením poistného vo výške uvedenej v návrhu, bez úplnej nutnosti podpisu zmluvy vlastnoručným podpisom alebo jednoduchým elektronickým podpisom. Takýchto príkladov je, samozrejme, omnoho viac. Aj tu sa môže vyskytovať potreba prešetrenia, no pre triesku nikto nejde rúbať les.

Ak tento návrh naozaj prejde, kto bude víťaz? Občan určite nie.

01 - Modified: 2022-05-18 20:18:36 - Feat.: 0 - Title: Dnes biznis nabok, pandémia nás zomlela aj duševne 02 - Modified: 2022-06-29 17:16:32 - Feat.: 1 - Title: Ako by ste rozhodli vy? 03 - Modified: 2022-08-10 11:28:49 - Feat.: 1 - Title: Roky čakania
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 04 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 05 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 07:39