StoryEditor

Polóny: Najskôr treba efektívne fungovať, potom žiadať nové zdroje a kompetencie

28.09.2022, 09:44

O kompetenciách a financovaní samospráv píše kandidát na banskobystrického župana Adrián Polóny.

Župy musia v prvom rade začať fungovať efektívne a potom môžu začať žiadať štát o nové zdroje financovania a kompetencie.

Len v našom kraji sa počet zamestnancov Banskobystrického samosprávneho kraja od roku 2017 do roku 2021 zvýšil viac ako dvojnásobne. Agenda, ktorú kraj na seba zobral, sa pritom nezdvojnásobila a rovnako som si istý, že ľudia v našom kraji necítia dvakrát tak kvalitnú robotu úradníkov na župe ako v minulosti. A dvakrát toľko úradníkov znamená aj oveľa vyššie platy. Takto to dopadne, keď rodinkárstvo v kraji vidíme už na najvyšších pozíciách vo vedení.

Banskobystrická župa mala dokonca kvôli rastu ekonomiky aj lepšie príjmy ako v minulosti. Súčasný župan tak bez svojho pričinenia mohol na projekty, ktoré chcel realizovať, minúť o 145 miliónov eur viac. Ale tieto peniaze nie sú v kraji cítiť napriek tomu, že sa ich súčasnému vedeniu kraja podarilo niekde rozhádzať. Zrejme na právnikov za spory, ktoré župa sama spôsobila a ktoré teraz postupne prehráva. Len za spor s SAD Zvolen sa už takto na právnikov vyhodilo do vzduchu viac ako 4,5 milióna eur.

Tretím veľkým zdrojom efektivity, ktorý v Banskobystrickom kraji potrebujme zlepšiť, kým pôjdeme rokovať o nových zdrojoch, sú eurofondy. Náš kraj mal tú smolu, že po úplnom zastavení eurofondov za Kotlebu máme neschopného župana, ktorý eurofondy síce čerpať môže, ale nevie.

Banskobystrický samosprávny kraj podal málo žiadostí o financovanie projektov z európskych fondov a tie, čo podal, mali katastrofálnu úspešnosť. Schválili nám iba 46 percent žiadostí. Niektoré výzvy na obnovu ciest sa skončili s nulovým čerpaním, pretože kraj nebol vôbec schopný správne napísať žiadosť. Viaceré projekty boli dokonca opakovane zamietnuté, kým sa ich súčasnému županovi so synom podarilo predložiť tak, aby vôbec mali na eurofondy nárok.

Nedivím sa teda, že keď župa žiada od štátu viac peňazí, tak hneď na začiatku rokovaní jej povedia, že najprv použite to, čo máte, a až potom môžeme rokovať o zvyšovaní zdrojov.

Ak v našom kraji príde k zmene, ktorú potrebujeme, začneme efektívne používať peniaze, ktoré máme, a aj tie, ktoré môžeme použiť z európskych fondov. Musíme začať efektívne brániť svoje záujmy. Župani musia byť schopní ochrániť vlastné financovanie pred politikmi z Bratislavy. Ak hrozí, že rozhodnutím parlamentu príde župa o peniaze, tak župan musí proti takému kroku efektívne bojovať. Nie ako súčasné vedenie župy, ktoré sa iba pozeralo, ako náš kraj prichádza zmenou daňových zákonov o milióny eur.

Rovnako musí byť župa schopná efektívne lobovať za naše podniky. Nemôže sa stať, že strategickí podnikatelia na východe dostávajú ťažké milióny a u nás zatvára brány jeden z najväčších zamestnávateľov v regióne.

Ak spravíme všetky tieto zmeny, tak aj pri súčasnom financovaní vie župa urobiť veľké zmeny k lepšiemu pre ľudí.

Autor je riaditeľ dopravnej spoločnosti a kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

 

01 - Modified: 2022-08-06 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Porovnajte svoj plat a zistite, aké bývanie si môžete dovoliť v regiónoch (veľká analýza) 02 - Modified: 2022-09-28 08:53:08 - Feat.: 0 - Title: Lunter: Na úroveň regiónov bol prenesený len zlomok z eurofondov 03 - Modified: 2022-09-28 08:53:50 - Feat.: 0 - Title: Modranský: Mnohé kraje si pre dlhy zablokovali rozvojové projekty
01 - Modified: 2023-01-19 16:30:38 - Feat.: - Title: Referendum v Sliači bolo v súlade so zákonom, nenamieta to ani prokuratúra, tvrdí primátorka mesta 02 - Modified: 2022-11-16 13:15:01 - Feat.: - Title: Viskupič a poslanci Trnavskej župy zložili sľub. Odhlasovali nových zástupcov župana 03 - Modified: 2022-11-03 10:22:59 - Feat.: - Title: Polícia rieši 36 podozrení z volebnej korupcie 04 - Modified: 2022-11-02 17:30:00 - Feat.: - Title: Anomália komunálnych volieb. Dve obce s rovnakým problémom, v jednej odobrali odtlačky prstov členom komisie 05 - Modified: 2022-11-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Smerák Choma má ako jeden z mála straníkov transparentný účet. Aj tak prehnal peniaze cez agentúru
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 15:18