Erika Jurinová, kandidátka na županku. FOTO: Erika Jurinová 
StoryEditor

Župy dokážu manažovať regionálne potreby najefektívnejšie

03.10.2022, 00:00
Autor:
mormor

Zosúladenie kompetencií umožňujúcich rýchlejšiu prípravu regionálnych projektov s adekvátnym podielom na daňovom mixe a príjmoch z podporovaných oblastí prinesie akceleráciu a novú dynamiku regionálneho rozvoja.

Otázka rozšírenia alebo zúženia kompetencií vyšších územných celkov úzko súvisí s aktuálnymi potrebami riešiť kľúčové problémy, ktoré významne ovplyvňujú životy nás všetkých. Dnes čelíme viacerým výzvam, ktoré prekračujú územia pôsobností jednotlivých obcí a miest a dotýkajú sa väčších území – či sú to zmeny klímy, starnutie populácie alebo napríklad potreba budovania dopravnej infraštruktúry.

Ich riešenie často presahuje finančné a personálne kapacity obcí a miest a ani štát nemá efektívne štruktúry na ich realizáciu. Práve župy sú celky, ktoré najefektívnejšie dokážu manažovať a riešiť regionálne potreby a projekty, ako sme mali napríklad možnosť vidieť pri koordinácii prác počas pandémie, ale i v aktuálnych témach súvisiacich napríklad so zadržiavaním vody v krajine, zabezpečovaním pitnej vody pre komunity v území, s budovaním novej dopravnej a turistickej infraštruktúry, so zabezpečovaním starostlivosti o seniorov alebo ľudí so špeciálnymi potrebami. V súčasnosti však na efektívne plnenie týchto úloh nemajú optimálne kompetencie a ani dostatočné a logicky súvisiace zdroje financovania. Navyše riešenie týchto úloh naráža na deľbu právomocí medzi rôznymi stupňami samosprávy. „Papierovanie“ medzi úradmi predlžuje prípravu a realizáciu takýchto projektov na neúmerne dlhé obdobia, prípadne práve čas prípravy ich robí fakticky nerealizovateľnými.

Prenesenie potrebných kompetencií na vyššie územné celky z neefektívnej a poddimenzovanej štátnej správy na jednej strane, ale aj kompetencií vyžadujúcich oporu vo väčšom zázemí s vyšším počtom obyvateľov z obcí a miest na druhej strane pomôže výraznejšie dynamizovať rozvoj regiónov a zvyšovať kvalitu života ich obyvateľov.

Samozrejme, v nadväznosti na kompetencie je potrebné predefinovať aj ich financovanie.

Vyššie územné celky sú dnes financované výlučne podielom daní z príjmov fyzických osôb, na rozdiel od obcí a miest, ktoré majú navyše napríklad príjmy z daní z majetku a ďalších poplatkov, ktorých výšku si určujú na svojom území samy prijímaním všeobecne záväzných nariadení.

Bolo by prínosom, keby sa aj vyššie územné celky podieľali na príjmoch z oblastí, ktoré regionálny rozvoj akcelerujú. Napríklad je paradoxné, že vyšší územný celok intenzívne investuje do turistickej infraštruktúry, prírodných a kultúrnych atrakcií a nemá žiadne príjmy z daní a poplatkov súvisiacich s cestovným ruchom.

Rovnako budovanie dopravnej infraštruktúry akceleruje rozvoj privátneho sektora a bolo by spravodlivé, keby sa župa podieľala na výnosoch z daňového mixu právnických osôb.

Rozdrobenosť kompetencií sa najzjavnejšie prejavuje v správe ciest, ktorá je rozdelená medzi obce a mestá, vyššie územné celky, Slovenskú správu ciest a Národnú diaľničnú spoločnosť, a najmä obyvatelia majú v tom, kto ktorú cestu spravuje, chaos. Rovnako budovanie turistickej infraštruktúry naráža na slabú prepojenosť odvetvia a tým aj slabé synergické efekty, ktoré by mali oporu v systémovom nastavení organizácie a zodpovedajúcich finančných tokoch. A aj kompetenčné rozdelenie regionálneho školstva a školských zariadení medzi obce, mestá, župy a ministerstvá spojené s rôznymi zdrojmi a spôsobmi financovania spôsobuje stagnáciu, neochotu ísť do náročných politických rozhodnutí, prípadne pomalé prispôsobovanie nášho školstva aktuálnym potrebám trhu.

Zosúladenie kompetencií umožňujúcich rýchlejšiu prípravu regionálnych projektov s adekvátnym podielom na daňovom mixe a príjmoch z podporovaných oblastí prinesie akceleráciu a novú dynamiku regionálneho rozvoja. Energia a čas, ktoré sa dnes míňajú na snahu získať všetky súhlasy a povolenia medzi orgánmi rôznych stupňov samosprávy a štátnej správy, by sa mohli koncentrovať na hlbšiu a dôkladnejšiu analýzu potrieb, kvalitnejšiu prípravu projektov a zvýšenie ich počtu, čo by jednoznačne prispievalo k rýchlejšiemu zvyšovaniu kvality života obyvateľov v regiónoch.

Autorka je predsedníčka samosprávneho kraja, kandiduje za: OĽaNO, NOVA, Kresťanská únia, Zmena zdola, Sme rodina, Za ľudí, Demokratická strana, ODS – občianski demokrati Slovenska, Šanca, OKS a SaS.

01 - Modified: 2023-01-19 16:30:38 - Feat.: - Title: Referendum v Sliači bolo v súlade so zákonom, nenamieta to ani prokuratúra, tvrdí primátorka mesta 02 - Modified: 2022-11-16 13:15:01 - Feat.: - Title: Viskupič a poslanci Trnavskej župy zložili sľub. Odhlasovali nových zástupcov župana 03 - Modified: 2022-11-03 10:22:59 - Feat.: - Title: Polícia rieši 36 podozrení z volebnej korupcie 04 - Modified: 2022-11-02 17:30:00 - Feat.: - Title: Anomália komunálnych volieb. Dve obce s rovnakým problémom, v jednej odobrali odtlačky prstov členom komisie 05 - Modified: 2022-11-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Smerák Choma má ako jeden z mála straníkov transparentný účet. Aj tak prehnal peniaze cez agentúru
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 06:50