Miloš Mičega, nezávislý kandidát na primátora Trenčína. FOTO: Archív Miloša Mičegu
StoryEditor

Mičega: Práva a povinnosti súvisiace s kompetenciami musia byť vyvážené

10.10.2022, 11:26

Dodatočné zdroje príjmov pre mesto by som videl najmä v stanovení priaznivejšieho prerozdelenia podielových daní, hovorí Miloš Mičega, nezávislý kandidát na primátora Trenčína.

Na Slovensku je 2 927 obcí, z toho 141 miest. Pri posudzovaní kompetencií miestnej samosprávy považujem za významný parameter skôr veľkosť mesta a ďalšie geografické a sociálno-ekonomické faktory ako to, či ide o krajské mesto. V tomto smere je na tom naše mesto Trenčín podobne ako viacero iných slovenských miest. Výnimkou sú Bratislava ako hlavné mesto Slovenska a Košice, ktoré spadajú pod samostatné zákony.

Spoločné riešenia

Ako primátor by som chcel riešiť kompetenčné problémy a požiadavky v koordinácii s inými samosprávami prostredníctvom organizácií, ako je napríklad Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a záujmové združenie krajských miest K8.

Pri bližšom pohľade mám pocit, že pre samosprávy nie je problémom samotný rozsah kompetencií – originálnych aj prenesených – ako skôr ich dôsledné finančné krytie zo strany štátu. Samosprávy vykonávajú často doslova servis pre štát, ale financie na to nedostávajú, respektíve ich dostávajú v obmedzenom množstve, a to často aj s oneskorením.

Vyvážené kompetencie

Novými, často narýchlo prijímanými a populistickými zákonmi štát zvyšuje napríklad mzdové náklady a tie potom znáša mesto ako zriaďovateľ sociálnych, predškolských, školských a ďalších zariadení. Myslím si, že kompetencie v povinnostiach musia byť vyvážené s kompetenciami v právach a v možnosti čerpať príslušné zdroje. Sú to témy, pri riešení ktorých by mali ťahať za jeden povraz všetky samosprávy bez ohľadu na politické tričká. Mesto Trenčín musí mať v tomto procese svoju primeranú váhu.

Prerozdelenie daní

Som človek z praxe, nie politik, problémy zvyknem riešiť vecne, na odbornej báze a politikárčenie nemám rád. Verím, že aj všetci zainteresovaní pri riešení akýchkoľvek problémov slovenských samospráv budú počúvať odbornú argumentáciu a zohľadňovať predložené fakty.

Ak ide o možné dodatočné zdroje príjmov pre mesto, videl by som ich najmä v stanovení priaznivejšieho prerozdelenia podielových daní, ktoré platia miestne komerčné subjekty. Malo by sa to však realizovať tak, aby sa nezvyšovalo celkové daňové bremeno. Konkrétne parametre takejto „daňovej reformy“ musia byť predmetom rokovania a dohody medzi štátom a samosprávami. Ak by sme hovorili o zvyšovaní mestských poplatkov a cien služieb mestských organizácií, bol by som voči takým krokom opatrný – zvlášť v súčasnosti zvyšovania životných nákladov. Mimochodom, príjem z miestnych daní tvorí nepodstatnú časť príjmov samospráv.

Možnosti rozvoja

Potenciál mesta Trenčín vidím v poskytovaní služieb v oblasti turizmu, ale aj v menších výrobných podnikoch. Obdobie ťažkého priemyslu je za nami, môžeme však stavať aj na výstavníctve, ktoré má v Trenčíne hlboké korene.

01 - Modified: 2024-02-23 15:43:06 - Feat.: - Title: Projekt ako v Bratislave. Mesto na západe Slovenska získa takmer 300 nových bytov 02 - Modified: 2024-02-15 10:11:16 - Feat.: - Title: Železnice zakúpili nové vlakové súpravy, pri skúšobnej jazde sa dve pokazili. Vlaky posilnia spoje do týchto miest 03 - Modified: 2024-01-17 09:21:01 - Feat.: - Title: Polícia obvinila tínedžera, ktorý sa v Trenčíne spolužiakom vyhrážal postrieľaním 04 - Modified: 2024-01-15 16:48:00 - Feat.: - Title: Polícia obvinila 18-ročného mladíka z prečinu násilia proti skupine obyvateľov 05 - Modified: 2023-12-28 13:57:42 - Feat.: - Title: Koordinátorka projektu Timisoara 2023: Aj Slováci pomáhali vytvárať naše mesto. V Rumunsku ste vždy vítaní
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 07:37