Strednej odbornej škole v Novákoch útočil študent sekerou. FOTO TASR/Alexandra Moštková
StoryEditor

Keď v školách pôjde o život, nebudú riešiť vzdelanie

06.11.2022, 20:00

Na rodičov sa kladú vysoké nároky. Pracovať naplno, zarobiť veľa peňazí, lebo konzum láka. Obrovský tlak na prežitie s finančnou sekerou na krku.

Tragédia na strednej škole v Novákoch vniesla napätie do mojej osobnosti. V tejto súvislosti si kladiem otázku, čo sa to deje s našimi deťmi? A následne si pokladám ďalšiu: „Čo sa to deje s nami?“

Keď si zodpovieme na toto, možno prídeme aj na tú pôvodnú otázku, lebo tu nie je predsa pochýb o tom, čo bolo skôr, či dieťa alebo dospelý.

Zjavne najdôležitejšia je výchova v rodinách, tam vznikajú najväčšie škody. Nevychovaní rodičia nemôžu poriadne vychovať deti. Mnohé deti vychováva internet a instagramové osobnosti.

Sociálne siete dodali anonymitu šikanovaniu.

Na rodičov sa kladú vysoké nároky. Pracovať naplno, zarobiť veľa peňazí, lebo konzum láka. Obrovský tlak na prežitie s finančnou sekerou na krku.

Neúcta k autoritám, študenti sú drzí k učiteľom, mnohí učitelia tiež nie sú vzory slušnosti a múdrosti.

No a keď sa k tomu pridajú vzory zo zahraničia, kde sú v takýchto veciach ďaleko pred nami, tak výsledok sa ukazuje.

Mrzí ma, že je úplne normálne v poslednom čase zverejňovať útoky a streľby na školách a v uliciach dokonca aj s detailnými zábermi útočníkov či obetí bez akýchkoľvek upozornení akoby tieto útoky boli bežnou súčasťou života.

Príčinou patologického správania môžu byť aj peniaze. Školy sú financované podľa počtu žiakov a tak často prižmúria oči nad nekvalifikovaným správaním žiaka. Napokon jeho rodičia občas niečo zasponzorujú.

Základná otázka je, či bola táto udalosť náhodná a veľmi ojedinelá, alebo je v násilí na školách určitý zlý trend. Mám obavy, že to druhé, a to by bolo treba riešiť prednostne, až potom všetko ostatné.

My, keď sme chodili do školy, tak sme sa viacerí kamarátili aj mimo školy. Chodili sme na rovnaký šport alebo rovnaké krúžky.

Tam všade boli ciele vychovávať nás ku kamarátstvu, ku kolektivizmu. Dnes prevláda individualizmus a súťaživosť. Možno sa odmeňuje aj neférová, za našich čias bola fair play dôležitejšia ako výhra. A to aj medzi deťmi, keď tam neboli dospelí.

A druhá vec je, že sme mali veľa príležitostí na fyzické aktivity a šport, kde sme si mohli vybiť aj prípadné napätie, čo medzi nami vznikalo.

Keď si škole, začnú deti pravidelne navzájom páchať násilnosti, znamená to, že niečo robíme zle my dospelí.

Nechcem zľahčovať tento útok, ale ani vojny s miliónovými obeťami nezabezpečili totálne odzbrojenie. Sme jednoducho nepoučiteľní.

01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-03-20 13:35:49 - Feat.: - Title: Ako zo Šialeného Maxa. Proti gangom na Haiti stoja milície s mačetami 03 - Modified: 2024-03-13 12:29:02 - Feat.: - Title: Gangy metropolu úplne odrezali, vraví o vypätej situácii na Haiti expert. Sám sa stal pred rokmi obeťou únosu 04 - Modified: 2024-03-08 21:44:38 - Feat.: - Title: Za práva žien vyšlo v Európe do ulíc tisíce ľudí, poukázali aj na násilie 05 - Modified: 2024-02-15 13:08:04 - Feat.: - Title: Tragická správa pre našu krajinu. Slovensko nedokáže dostatočne chrániť ženy pred násilím, zhodujú sa odborníčky
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 06:06