Igor Tóth – generálny riaditeľ O2. FOTO: HN/Peter Mayer​
StoryEditor

Mobilný telefón je dobrý sluha, ale zlý pán

  • V posledných mesiacoch sa roztrhlo vrece s podvodnými telefonátmi, ktorých úlohou je vylákať od ľudí citlivé osobné údaje či financie.
  • Ľuďom vyšiel v ústrety štát a zriadil predvoľbu 0888, podľa ktorej rozoznáte predajné hovory, a aj register nevyziadanevolania.sk, kde môžete vyznačiť, o ktorých tovaroch a službách si neželáte prijímať volania s marketingovými ponukami.
  • Mobil využime na kontakt so svojimi blízkymi, s ktorými nemôžeme byť osobne.

O výhodách moderných komunikačných prostriedkov, ktoré nám umožňujú spojenie s blízkymi, prácu a aj zábavu, asi pochybuje len málokto. Digitálna doba však so sebou priniesla nielen výhody, ale aj priestor na ich zneužitie. Aj v mobilnej komunikácii vidíme snahu o pretransformovanie starých pokútnych praktík na súčasné podmienky v digitálnom priestore. Najzraniteľnejšími voči týmto praktikám sú najmä mladí ľudia, ktorí si ešte neuvedomujú všetky riziká, a tiež seniori, ktorí na tie riziká už zvyknú pozabudnúť. Najmä ich treba aktívne chrániť.

image

Šéf O2 pre HN: Ak nám štát zisky zoberie, operátori znížia investície. To sa dotkne kvality služieb pre ľudí

V posledných mesiacoch sa roztrhlo vrece s podvodnými telefonátmi. Ich úlohou bolo vylákať od ľudí citlivé osobné údaje či financie. Ich sofistikovanosť spočívala v tom, že sa tvárili, akoby boli zo skutočných slovenských čísel, avšak vedené v cudzom jazyku. Hoci percentuálna úspešnosť takýchto volaní nebýva veľká, podvodníkom sa oplatí nachytať aj pár ľudí. Veľkú a pozitívnu rolu tu zohrali najmä médiá, ktoré na vlnu telefonátov upozorňovali a tým pomohli zamedziť väčším škodám. Aj keď mobilní operátori dokážu odfiltrovať množstvo podozrivých aktivít, s technikami podvodníkov v podobe phishingu sa musia v digitálnom priestore vyrovnať najmä samotní zákazníci. Tak ako ani v skutočnom svete nedávame cudzím ľuďom svoje osobné údaje, nerobme tak ani cez telefón.

Podvodné volania sú však iba špičkou ľadovca, podozrivé býva aj vyvolávanie s ponukami tovarov a služieb, ktoré by si zákazník bežne nekúpil. Je skvelé získať od firmy, ktorej produkty už využívame, výhodnejšiu ponuku, ale „bambusové ponožky“ kupovať každý deň nepotrebujeme. Práve tu vyšiel ľuďom v ústrety štát a zriadil predvoľbu 0888, podľa ktorej rozoznáte predajné hovory, a aj register nevyziadanevolania.sk, kde môžete vyznačiť, o ktorých tovaroch a službách si neželáte prijímať volania s marketingovými ponukami. Slobodné rozhodnutie je tak v rukách zákazníka a tak je to správne.

Digitálna doba je rýchla. Jeden typ podvodu odvrátite, no v rade už stoja tisícky ďalších, ktorým bude musieť svet čeliť. Budú prichádzať vo vlnách, zdokonaľovať sa a budú čoraz intenzívnejšie. Treba byť obozretný a veci si dvakrát preveriť. Najúčinnejším nástrojom v boji proti podvodom je informovanosť a vzdelávanie. 

Blížia sa Vianoce, poslednú vec, ktorú si nenechajme mobilom ukradnúť, je naša pozornosť. Mobil využime na kontakt so svojimi blízkymi, s ktorými nemôžeme byť osobne. Potom ho však dajme na poličku a vychutnajme si čaro Vianoc bez tváre zahĺbenej do jeho obrazovky.

01 - Modified: 2022-12-01 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Šéf O2 pre HN: Ak nám štát zisky zoberie, operátori znížia investície. To sa dotkne kvality služieb pre ľudí 02 - Modified: 2022-10-27 11:17:00 - Feat.: 0 - Title: Nadácie Markíza a O2 spolili sily: Zberom nepotrebných telefónov pomôžu na Vianoce deťom a rodinám v núdzi 03 - Modified: 2022-10-14 10:37:42 - Feat.: 0 - Title: Do O2 prichádza nová posila. Od októbra je jej novým členom vedenia Slavomír Pšenák 04 - Modified: 2022-08-25 20:56:16 - Feat.: 0 - Title: Dátam patrí budúcnosť
01 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 02 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 03 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Telefonát, overovanie a čakanie aj pol hodinu. Štát po novom zahraničným Slovákom skomplikoval voľbu s pasom 04 - Modified: 2024-03-20 06:53:18 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme za vás obchod Temu. Vyplatí sa kúpiť drobnosti za pár eur či dokonca centov? 05 - Modified: 2024-03-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Honor predstavil novú funkciu. Umožní ovládať smartfóny iba prostredníctvom pohľadu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 01:10