Poslanec SaS Karol Galek. FOTO: TASR/Pavel Neubauer  
StoryEditor

KOMENTÁR Karola Galeka: Hirmanova lobistická otočka

08.02.2023, 10:57

Každá krajina má iné kapacity zásobníkov, niektoré dokonca žiadne. Slovensko je na tom však veľmi dobre. Našu zimnú spotrebu si vieme prakticky celú schovať pod zem, píše v komentári bývalý štátny tajomník na rezorte hospodárstva Karol Galek.

Minister hospodárstva Hirman opäť raz podľahol tlaku lobistov. Rozhodol sa zo stola zhodiť skladovaciu povinnosť pre dodávateľov plynu mať v zásobníkoch počas vykurovacej sezóny aspoň 25 percent z toho, čo majú na druhej strane dohodnuté s odberateľmi.

Takýto zákon sme mu nechali hotový na ministerstve a síce ho v prvom čítaní ešte obhajoval, počas prebiehajúcej schôdze už zmenil názor. Vraj situácia s plynom sa výrazne zlepšila a plynu máme dostatok. Áno máme, vďaka Sulíkovi a bývalému vedeniu SPP.

image

KOMENTÁR ministra Hirmana: Galek ma zákerne obviňuje

Zima sa však ešte nekončí a rovnako tak ani vojna na Ukrajine. Odborníci navyše varujú, že pred budúcou zimou môže byť situácia ešte kritickejšia, keďže dodávky plynu z Ruska už nemusia byť vôbec. Posledná štúdia think tanku Bruegel hovorí o európskej schopnosti dovážať také množstvá LNG iba kvôli ochote platiť vysoké ceny. Či sa však budeme môcť spoliehať na tieto objemy aj do budúcnosti, závisí najmä od hospodárskeho rastu juhovýchodnej Ázie, osobitne Číny. A preto odporúčajú šetriť a pokračovať v zavedených opatreniach.

Jedným z opatrení je aj minuloročné nariadenie Európskej komisie o jeho povinnom skladovaní. Cieľom bolo naplniť európske zásobníky počas tejto zimy na 80 percent a v ďalších rokoch toto číslo zvýšiť až na 90 percent.

Každá krajina má iné kapacity zásobníkov, niektoré dokonca žiadne. Slovensko je na tom však veľmi dobre. Našu zimnú spotrebu si vieme prakticky celú schovať pod zem. V spolupráci s SPP sa nám ako bývalému vedeniu ministerstva hospodárstva podarilo dosiahnuť a vysoko prekročiť ciele, ktoré od nás pri napĺňaní zásobníkov očakávali. K 1. 9. minulého roku sme dosiahli naplnenosť na úrovni takmer 80 percent a nastavené plnenie pokračovalo až do začiatku vykurovania, keď to bolo 90 percent.

Vtedy ešte expertovi na voľnej nohe Karlovi Hirmanovi sa aj toto však málilo a opakovane si neodpustil kritiku našej nepripravenosti. Uspokojil sa až keď nastúpil na ministerskú stoličku a osobne si overil, že plynu sme na najbližšiu zimnú sezónu zabezpečili naozaj dostatok. 

Preto ma nemilo prekvapila táto otočka. Možno však minister dostal na Vianoce krištáľovú guľu a vie, ako dopadne vojna na Ukrajine. Alebo, žeby za tým bol tlak dodávateľov? Tomuto sme čelili aj my, avšak energetická bezpečnosť Slovenská nám bola prednejšia. A tiež vedomosť, že najdrahší je ten plyn, ktorý nemáme. 

Samozrejme, že dodávatelia si budú musieť plyn vopred nakúpiť a aj zaň zaplatiť. Rovnaká povinnosť však bude platiť pre všetkých, čo majú odberateľov na Slovensku. Transparentne a nediskriminačne. Naopak, pokiaľ by skladovanie ostalo iba na ťarchu štátnemu podniku SPP, tak to zaplatíme všetci cez zníženú dividendu, alebo by to ostalo len na ťarchu zákazníkov SPP. A keď príde ďalšia kríza, ostatní dodávatelia bez zásob budú aj bez zodpovednosti. Nie je plyn v rúre? Nemám kde nakúpiť! Mrzí ma, tu je licencia. Dovidenia, štát, staraj sa!

Nezabúdajme tiež, že Slovensko je druhá najviac plynofikovaná krajina v EÚ a s tým ako vysychá preprava plynu rúrou cez Ukrajinu, už nie sme prví v rade, ale naopak, ako vnútrozemská krajina tí poslední, čo sa k nim dostane plyn z LNG terminálov či zo Západu.  

O zákone sa bude napokon hlasovať na konci schôdze. Minister už avizuje, že v priebehu roka predstaví vlastný návrh zákona. Predpokladám, že taký, aký mu nadiktujú dodávatelia. Tak, aby sa ich to finančne nedotklo a aby sa akékoľvek riziko prenieslo na štát. Nie je zvláštne, že rovnako minister hodil do koša aj náš návrh na šetrenie elektrinou? A radšej necháva opäť dodávateľov točiť elektromery akoby sa nechumelilo? Komu slúži minister Hirman? Spotrebitelia to evidentne nebudú!

 

01 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 02 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 03 - Modified: 2024-04-09 15:37:40 - Feat.: - Title: Rusko povolilo plynárenskej firme Novatek zriadiť vlastnú ochranku. Pripojí sa tak k Rosnefťu či Gazpromu 04 - Modified: 2024-04-10 15:30:00 - Feat.: - Title: Zbavila sa ruského plynu, teraz sa Európa stáva závislou od iného zdroja 05 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 10:46