Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini tvrdí, že ponúka reštart vzťahu medzi predstaviteľmi miest a obcí a štátom. FOTO: TASR/M. Baumann
StoryEditor

Bez samosprávy sebavedomé Slovensko nevybudujeme

14.03.2023, 18:00

Musí platiť základné pravidlo, že obce, mestá a župy sú pre vládu partnerom, nie nepriateľom, ako to bolo doteraz.

Chaos a neporiadok, ktorému čelí Slovensko počas trojročnej Matovičovej a Hegerovej vlády, nebude ľahké naprávať. Pred novým kabinetom, ktorý vzíde z volieb, bude stáť rad úloh. Počnúc verejnými financiami, záchranou plánu obnovy alebo obnovením dôvery v štát končiac. Krajina je doslova roztrhaná na kusy, ministerstvá nefungujú, sociálny dialóg je rozvrátený a stratila sa súdržnosť nielen v spoločnosti, ale aj medzi regiónmi. Uvedomujem si, aké veľké výzvy nás čakajú aj v oblasti života samosprávy.

image

Hegera čaká konkrétny test, či je zviazaný s Matovičom

Jej priamo volení predstavitelia sa stali doslova nepriateľom vlády. Pamätáme si, ako sa im moc vyhrážala počas pandémie trestnými oznámeniami, nedôstojným poručníctvom pod štátnou správou a nakoniec si z nich urobila banku na financovanie uletených sociálnych nápadov.

To sa musí zmeniť! Starostom a primátorom Hlas ponúka Celospoločenskú dohodu, ktorá je výzvou na zmierenie a spojenie spoločnosti. Slovensko sa musí pozerať do budúcnosti. Lepšiu však môže vytvárať len zjednotená spoločnosť, ktorá sleduje spoločný cieľ, a tým je kvalita života každého. Práve na nej majú výrazný podiel obce a mestá, pretože sú ľuďom najbližšie a priamo ovplyvňujú ich každodenný život. Bez ohľadu na to, či sa človek narodil v Komárne, v Žiline alebo v Prešove.

Jedným z kľúčových bodov vládnej politiky musí byť vyrovnanie regionálnych rozdielov v horizonte desiatich rokov. Nikto nesmie byť potrestaný za to, v ktorom kúte Slovenska sa narodil, alebo kde sa rozhodol žiť. Má rovnaké právo na kvalitné a dostupné služby od štátu ako jeho spoluobčania v rozvinutejších regiónoch.

Ponúkame zásadný reštart vzťahu medzi predstaviteľmi miest a obcí na jednej strane a štátom na strane druhej. Sme celoslovenskou stranou, ktorá vyhrala regionálne voľby. Na čele miest a obcí či župy sú ľudia s našou dôverou. S nimi môžeme budovať sebavedomé Slovensko opierajúce sa o regióny, ktoré budú mať priestor a podporu na rozvoj. Musí platiť základné pravidlo, že obce, mestá a župy sú pre vládu partnerom, nie nepriateľom, ako to bolo doteraz.

Chcem pripomenúť, že na vyrovnávaní regionálnych rozdielov začala intenzívne pracovať už moja vláda, ktorá polovicu svojich zasadnutí absolvovala v najmenej rozvinutých oblastiach. Som presvedčený, že iba diskusia s ľuďmi, starostami, podnikateľmi či tretím sektorom priamo v slovenských mestách a obciach dá vláde jasnú predstavu, kde a ako treba čo najúčinnejšie pomôcť.

Vybudovať sebavedomé a vnútorne súdržné Slovensko je výzva, ktorá potrebuje energiu všetkých, ktorým záleží na našej budúcnosti. Poďme do toho!

01 - Modified: 2023-03-01 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ako úspešne zmierňovať regionálne rozdiely? Pozrime sa k susedom 02 - Modified: 2023-01-12 18:30:00 - Feat.: 1 - Title: Extrémne regionálne rozdiely ako téma do najbližších parlamentných volieb? 03 - Modified: 2022-12-13 16:41:13 - Feat.: 0 - Title: Vládni analytici: zaplaťme učiteľov podľa regiónov. Stálo by to stovky miliónov
01 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 02 - Modified: 2024-04-22 09:24:36 - Feat.: - Title: Pôrodnosť a úmrtnosť na Slovensku v roku 2023 ukazuje aj výrazné rozdiely medzi východom a západom 03 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-12 08:29:23 - Feat.: - Title: Koalícia nerokuje o výmenách rezortov, iba o poste šéfa parlamentu, odkazuje Pellegriniho Hlas
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 08:46