Jozef Mihál, bývalý minister práce. FOTO: Katarína Kincelová
StoryEditor

Jozef Mihál: Nespravodlivé riešenia v dôchodkoch pribúdajú

04.04.2023, 00:00

V novele zákona o sociálnom poistení sú dobré zmeny, ale aj jedna veľká nespravodlivosť.

Parlament posunul do druhého čítania novelu zákona o sociálnom poistení. Sú v nej dobré a užitočné zmeny, ale aj jedna veľká nespravodlivosť.

Predstavte si Slováka, ktorý tridsať rokov odpracoval v Nemecku, ďalších desať rokov na Slovensku a práve odchádza do dôchodku. Za roky odpracované v Nemecku má dôchodok priznaný tamojšími orgánmi, vypočítaný z nemeckého platu a podľa nemeckých zákonov. A za desať rokov odpracovaných na Slovensku má dôchodok priznaný z našej Sociálnej poisťovne. V takomto prípade je slovenský dôchodok vypočítaný spravodlivo, podľa toho, koľko odvodov zaplatil na Slovensku do Sociálnej poisťovne.

Na ilustráciu, ak pán Vladimír tridsať rokov pracoval v Nemecku a na Slovensku desať rokov platil odvody ako živnostník z minimálneho základu, Sociálna poisťovňa mu prizná dôchodok približne 90 eur.

Policajti a vojaci

A teraz k veci. Novelou zákona o sociálnom poistení sa rieši priznávanie a výpočet starobného dôchodku zo Sociálnej poisťovne bývalým policajtom a vojakom, ktorí poberajú výsluhové dôchodky a okrem toho pracovali či podnikali niekoľko rokov aj v civile. Bývalým policajtom a vojakom sa prizná „civilný“ dôchodok zo Sociálnej poisťovne, aj keď v civile platili odvody do Sociálnej poisťovne menej ako 15 rokov. To je v poriadku.

Avšak chybou – a obávam sa, že úmyselnou chybou kamuflovanou zložitým výpočtom – je, že pri výpočte dôchodku zo Sociálnej poisťovne sa im zohľadnia aj odvody, ktoré platili zo služobného platu policajta či vojaka do svojho systému sociálneho zabezpečenia a z ktorých majú vyplácaný výsluhový dôchodok (!).

Opäť na ilustráciu: ak pán Zoltán ako bývalý policajt po odchode z polície podnikal ako živnostník povedzme v oblasti bezpečnostných služieb a desať rokov platil odvody ako samostatne zárobkovo činná osoba do Sociálnej poisťovne z minimálneho základu, podľa novely sa mu zohľadnia aj odvody, ktoré platil z platu policajta. Sociálna poisťovňa mu prizná dôchodok približne 180 eur.

Civilný dôchodok

A teraz si to porovnajte. Pán Vladimír i pán Zoltán platili odvody ako samostatne zárobkovo činné osoby počas desiatich rokov z minimálneho základu. Pán Vladimír dostane dôchodok 90 eur. Pán Zoltán bude mať dôchodok 180 eur. Civilný dôchodok bývalého policajta bude dvakrát taký vysoký ako dôchodok iného občana.

Je to nespravodlivosť, ktorú navyše niekto musí zaplatiť. Napríklad matky, ktoré nedostanú rodičovský dôchodok, pretože ich dieťa je invalidné.

01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 04 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:55 - Feat.: - Title: Do penzie ľudí „vyhnali“ dve štedré valorizácie. Príde ďalšia vlna predčasných dôchodkov
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 11:35